Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Nederlands drinkwater staat er goed op

Nederlands drinkwater is van uitstekende kwaliteit. Dat is gebleken uit onderzoek dat het wetenschappelijke blad Science onlangs deed. Ons water werd daarin vergeleken met dat in Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Jasper Tomesen, hoofd van de afdeling drinkwater bij Waterbedrijf Groningen, legt uit.

Waarom scoort het Nederlandse drinkwater zo goed?

“Allereerst moet ons drinkwater voldoen aan zeer strenge eisen die de drinkwaterwet stelt. Ook wordt het water dat we uit de natuur winnen, zorgvuldig en effectief gezuiverd. Dit betekent trouwens niet dat we achterover kunnen leunen. Voor de toekomst is het van groot belang dat we met z’n allen zuinig zijn op onze bronnen.”

Kraanwater staat stevig genesteld in de nieuwe ‘Schijf van Vijf’, die het Voedingscentrum onlangs presenteerde. Waarom is dat?
“Genoeg drinken is belangrijk om gezond te blijven. Kraanwater is puur natuur en bevat geen calorieën, in tegenstelling tot koffie of thee met suiker, vruchtensap of frisdrank. Het is supergezond en de kwaliteit wordt streng gecontroleerd. Als je water drinkt, tap het dan uit de kraan. Een liter water uit de kraan is 3000 keer goedkoper en duurzamer dan een fles water die je koopt bij een tankstation of in de winkel.”

Wat kunnen Groningers doen om een steentje bij te dragen aan de kwaliteit van drinkwater?

“Het is van groot belang dat we met z’n allen de natuur schoon houden, ook voor de toekomst. Het zit ‘m vaak al in kleine dingen. Gebruik maken van natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin bijvoorbeeld. Een druppel gif kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van grondwater. Of een regenton aanschaffen waarmee je kraanwater bespaart. Bewust omgaan met je kranen in huis is belangrijk. Water lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.