Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

“We houden de kwaliteit van het drinkwater nauwlettend in de gaten”

Ons drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd door WLN, het gezamenlijke kenniscentrum van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en Waterbedrijf Groningen. Hoe gaan die controles precies in z’n werk?

Ons drinkwater wordt dagelijks gecontroleerd door WLN, het gezamenlijke kenniscentrum van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en Waterbedrijf Groningen. Hoe gaan die controles precies in z’n werk?

“Ons drinkwater moet voldoen aan strenge eisen die zijn vastgelegd in de drinkwaterwet”, legt Jan van der Kooi uit. Hij is manager van het laboratorium van WLN, waar ongeveer veertig mensen werken. “Daarom controleren we het drinkwater intensief. Dat doen we al bij de bron, dus bij de winputten van Waterbedrijf Groningen. Tijdens en na de waterzuivering doen we hetzelfde, op het moment voordat het water de leidingen in gaat. Daarnaast bemonsteren we het water in de provincie jaarlijks nog eens meer dan 1000 keer bij mensen thuis. De monsters worden elke dag, zeven dagen per week gecontroleerd en beoordeeld door onze laboratoriummedewerkers. We houden de kwaliteit van het water dus nauwlettend in de gaten. Dat is verplicht vanwege de wet, maar ook omdat we het zelf zeer belangrijk vinden dat het water schoon is en blijft.”

Honderden stoffen

Van der Kooi: “We meten in ons lab het water op honderden stoffen en bacteriën. Bekende stoffen waar we op meten zijn bijvoorbeeld ijzer, mangaan en ammonium. De drinkwaterwet stelt dat die niet of nauwelijks ons drinkwater mogen voorkomen. Op onze productielocaties worden die stoffen er met diverse technieken uitgehaald.”

Ontwikkelingen

Wat is de invloed van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin, zoals glyfosaat? Van der Kooi: “Het drinkwater in Nederland is gelukkig van uitstekende kwaliteit. Toch blijft het opletten geblazen. De antropogene stoffen (stoffen die door de mens gemaakt zijn en in het milieu terecht kunnen komen) zijn in opkomst. Voorbeelden hiervan zijn geneesmiddelen, verzorgingsproducten en inderdaad de chemische producten die worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Waterbedrijven vragen terecht aandacht voor milieuvriendelijk tuinieren. Een druppel vervuilende stof heeft al invloed op de kwaliteit van het water dat we gebruiken. Gebruik van natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen is daarom erg belangrijk. Zo houden we het drinkwater schoon voor nu en voor de toekomst.”