Waarom betaal ik (dubbel) belasting voor leidingwater?

U betaalt belasting over uw drinkwater op last van de overheid. Het btw tarief stijgt per 1 januari 2019 van 6 naar 9 %. Dit is conform de Wet op de omzetbelasting. De hoogte van deze belasting is door de overheid bepaald en moeten alle waterbedrijven in Nederland toepassen.

De overheid heft tevens Belasting op Leidingwater, de zogeheten BOL. De BOL wordt in rekening gebracht op uw drinkwaternota en over het totaalbedrag betaalt u de btw. Dus ook over Belasting op Leidingwater betaalt u btw, het is dus een belasting over een belasting.

Al onze klanten betalen deze belastingen van het Rijk en de provincie. De opbrengsten hiervan worden onder andere gebruikt om milieuschade tegen te gaan. Afhankelijk van waar u woont kan het ook zijn dat u via onze rekeningen belastingen van uw gemeente (precario) betaalt.

Waterbedrijf Groningen heeft geen invloed op btw, BOL of precario. Bent u het niet eens met een belasting? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met de instantie die de belasting in rekening brengt. Zie ook de informatie op de website van de rijksoverheid.

Betaalwijze btw over Belasting op Leidingwater
U betaalt beide belastingen aan Waterbedrijf Groningen. Vervolgens dragen wij deze bedragen af aan de Belastingdienst.

Heeft u nog andere vragen?

Klik hier om naar het overzicht te gaan met de veelgestelde vragen.