Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Verbruik inzien

Regel gemakkelijk uw zaken online

Log direct in en bekijk uw waterverbruik van het afgelopen jaar, tot aan de laatste jaarafrekening.  U kunt ook verder terugkijken in de tijd: u ziet uw verbruik van de afgelopen vijf jaar. Bent u in die vijf jaar verhuisd terwijl u klant van ons bleef? Dan ziet u ook het verbruik in uw vorige woning.

Direct naar inloggen

Nog geen account?

Heeft u nog geen eigen account? Maak er dan een aan. Daarvoor heeft u het volgende nodig:

  • uw klantnummer (staat op uw bankafschrift, welkomstbrief of jaarafrekening. Let op, het gaat hierbij om de eerste acht cijfers. De laatste vier cijfers hoeft u niet te vermelden, dit is uw postcode. )
  • leveringsadres (postcode, huisnummer)
  • e-mailadres (als u al eerder een account had graag het laatst bij ons bekende mailadres)
  • een zelfbedacht sterk wachtwoord

Na registratie ontvangt u direct een mail waarmee u uw wachtwoord kan instellen. Daarna kunt u direct inloggen. De link in deze mail is vanuit veiligheidsoverwegingen 15 minuten geldig.

Direct naar registreren

Nieuwbouw of verbouwplannen?

Voor het aanvragen van een nieuwe aansluiting, tijdelijke bouwaansluiting, het wijzigen van bestaande aansluiting of voor een offerte, gaat u naar www.mijnaansluiting.nl. De kosten voor de aanleg van een standaardaansluiting staan vermeld in de Tarievenregeling van Waterbedrijf Groningen. Deze kunt u hier downloaden.

Heeft u bouw of verbouwplannen voor een Tiny House, woonboot of woonwagen, dan leveren wij geen standaardaansluiting en vragen wij u contact op te nemen met de Klantenservice ( 050 – 368 8688, keuze 4) voor meer informatie over voorwaarden, kosten e.d.

 

Een Nederlands huishouden gebruikt dagelijks 300 liter water uit de kraan. Dat is slechts een fractie van de 7600 liter water die per huishouden dagelijks gaat zitten in de consumptie van veelal geïmporteerde levensmiddelen en bijvoorbeeld katoenen kleding.

Wist u dat de productie van 1 kilogram rijst: 1000 tot 3000 liter water kost? En de productie van 1 kilogram rundvlees (graanvoeder)13.000 tot 15.000 liter water? Zelfs de productie van 1 ei kost al gauw 450 liter water.

Dit zogenaamde virtuele watergebruik is onzichtbaar, maar krijgt steeds meer aandacht van overheden en milieu-organisaties.
En er zijn alternatieven. Een t-shirt van duurzaam katoen gebruikt bij productie bijvoorbeeld 1500 liter water in plaats van 2700 liter. Voor de productie van koffiebonen voor een kop koffie is 140 liter water nodig; kies in plaats daarvan voor duurzame koffie of bijvoorbeeld wat vaker voor een glas water uit de kraan.

De tarieven voor drinkwater worden jaarlijks door onze aandeelhouders vastgesteld. De actuele tarieven vindt u hier.

De auto kan een grootverbruiker zijn als het om drinkwater gaat, zeker als hij iedere week wordt gewassen. De tuinslang werkt er zo 150 liter water doorheen voor de auto schoon is. Hetzelfde resultaat is te bereiken met een spons en vier emmers van tien liter water.

  • Met een spoelonderbreker verbruikt u 8000 liter minder water per jaar bij het doorspoelen van de wc. Een spoelonderbreking zit inmiddels op de meeste toiletten en u bespaart er 10 euro per jaar mee. Ook kunt u een toilet aanschaffen met een stortbak met zes in plaats van negen liter. Hiermee bespaart u maar liefst 23000 liter water per jaar!
  • Een andere eenvoudige methode om het watervolume van de spoelbak te verminderen: leg er een baksteen of een gevulde fles water in.
  • Doe de kraan dicht tijdens het inzepen bij het douchen en het handen wassen, en tijdens het scheren en tanden poetsen. Of schaf een sensorkraan aan. Dat kan op jaarbasis euro’s schelen.
  • U kunt op een heel eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw wastafelkaan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 10 euro per jaar.
  • Kies een spaardouchekop en geef de voorkeur aan een douche boven een bad. Een vol bad bevat ruim 100 liter water. Daarmee kunt u drie keer douchen, of zelfs 5 keer met een zuinige sproeikop.
  • Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water.
  • Een huishouden bespaart gemiddeld 8600 liter water per jaar door het installeren van een waterbesparende douchekop. Deze is al verkrijgbaar vanaf 9 euro en de kostenbesparing kan oplopen tot 53 euro per jaar.
  • Met een ‘zuinige douche’ verbruikt u tot wel 90% minder water, omdat het douchewater zich door middel van een ingebouwd recyclesysteem ter plekke hergebruikt.
  • Moet u lang wachten op warm water? Vang het koude water dan op om er andere dingen mee te doen.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

  • Waarschijnlijk een open deur voor vele mensen, maar koop zuinige wasmachines en vaatwassers.
  • U kunt op een hele eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw keukenkraan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 5 euro per jaar.
  • Doe geen halve wasjes: zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is.
  • Wie elke week twee wasmachinebeurten uitspaart, verbruikt jaarlijks ruim 6.000 liter water minder.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

Lekken zijn echte watervreters:

  • Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter.
  • Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) kost zowat 35.000 liter per jaar.
  • Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 .000 liter water per jaar.
  • Een toilet dat blijft lopen door een slecht werkende doorspoelbak verbruikt 25 liter per uur, of 219.000 liter water per jaar.
  • Spoor lekken dus zo snel mogelijk op. Denk er ook aan dat een klein lek een groot lek kan worden als er niets aan gedaan wordt.
  • Door regelmatig uw watermeter na te kijken, kunt u het bestaan van lekken opsporen. Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor u gaat slapen. Controleer ’s ochtends de meterstand. Is er een verschil, dan wijst dit op een lek.
  • Vervang het afsluitleertje of -rubbertje van een kraan als het versleten is. Vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.
  • Controleer regelmatig de doorspoelbak van het toilet. Ga de dichting van de sluitklok na, controleer of het water niet zachtjes blijft lopen en voorkom dat de vlotter bekneld raakt.
    Klassieke lekpunten zijn de vlotter in de spoelbak van het toilet, en slecht sluitende kranen.
  • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
  • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
  • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
  • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
  • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.