Skip to content Skip to navigation

Bram Linnewiel

“Lekker bezig met de stamppot, ondertussen bijsturen op de waterproductie”

Als ik thuis eten kook, kom ik letterlijk met mijn eigen werk in aanraking. Bijna altijd is er immers water voor nodig. Ook dan besef ik me weer dat water zo vanzelfsprekend lijkt, maar tegelijk onmisbaar is. Ik ben trots dat ik met mijn werk mag bijdragen aan de watervoorziening voor alle mensen in de provincie Groningen.

De impact van mijn werk merk ik als de kraan het niet doet

Werken aan de Bron is voor mij het zorgen dat er op alle plekken in de provincie voldoende water uit de kraan komt. Dat is een verantwoordelijke job, maar daar houd ik wel van. De impact van mijn werk merkte ik bij een grootschalige waterstoring in de stad Groningen in de zomer van 2018. Ziekenhuizen, scholen, huishoudens, ze zaten allemaal even zonder water. De kunst is dan om rustig te blijven, het probleem goed te analyseren en snel oplossingen met elkaar te vinden. Gelukkig is dat gelukt en kon de schade beperkt blijven.

Bij een hoge watervraag op een warme zomerdag hoog is het best een puzzel

Als procestechnicus controleer ik of de distributie van ons water op onze vijf drinkwaterlocaties goed verloopt. Dat de automatisering goed werkt en de systemen goed werken. Dat alle inwoners en bedrijven voldoende water krijgen als de kraan opengezet wordt. Elke hapering kan direct gevolgen hebben, dus het moet echt op en top in orde zijn. Ik ben hierover voortdurend in overleg met onze locatieverantwoordelijken op onze zuiveringen in De Punt, Nietap, Onnen, Sellingen en De Groeve. De hete zomers worden in dat opzicht steeds meer een uitdaging, want helemaal in de piektijden is het best een puzzel om te zorgen dat de waterdruk overal goed blijft.

Uitdagingen van de toekomst

Ik merk in mijn dagelijkse werk dat de watervraag steeds meer toeneemt. Groningers gebruiken steeds meer water. Dat kan echt wel een litertje minder. Gelukkig komt de bewustwording nu steeds meer op gang, ik merk in mijn omgeving dat steeds meer mensen bijvoorbeeld een regenton aanschaffen en bewuster met schoon drinkwater omgaan. Gelukkig maar. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende en betaalbaar water is voor de generaties na ons.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.