Skip to content Skip to navigation

Er stroomt weer drinkwater de stad in

  • Gepubliceerd op 25 maart 2019

Duurzame Nederlandse steun aan Beira betaalt zich dik terug

Een consortium van Nederlandse drinkwaterbedrijven werkt via VEI, met steun vanuit Den Haag, al jaren intensief samen met FIPAG, het nationale waterbedrijf van Mozambique. Deze samenwerking is gericht op het opbouwen van een effectieve organisatie en het opleiden van haar medewerkers.

“Dat lijkt zich nu uit te betalen” zegt Wilco van der Wal, projectmanager van VEI in Beira. “Met vereende kracht is in de afgelopen drie dagen een wonder verricht. De drinkwatervoorziening voor de stad is weer hprovisorisch hersteld na de verwoestende kracht van de cycloon Idai. “Noodhulp is altijd erg belangrijk maar uiteindelijk niet duurzaam. Te duur en niet vol te houden. Dus moet ook Beira terug kunnen vallen op hun regulier drinkwatersysteem.” Samen met FIPAG heeft VEI een stappenplan ontwikkelt en uitgerold om de waterinname vanuit de bron te herstellen en de transportleiding weer in bedrijf te nemen. Met noodaggregaten worden de pompen momenteel bediend.

Veilig drinkwater garantie om cholera terug te dringen

De directeur van FIPAG (> 2.000 medewerkers) heeft zichzelf in Beira geplaatst en stuurt zijn mensen aan om de mouwen op te stropen in een totaal verwoest kantoor waar computers drijven in het water. En ook al mopperen VEI experts wel eens over de traagheid van handelen, nu in deze crisis periode toont FIPAG klasse en veerkracht: dag en nacht, met man en macht is er gewerkt. En met resultaat: FIPAG is de Nederlandse overheid zeer erkentelijk voor haar langdurige steun. Niet de crisis aanpak, maar een aanpak die gericht is op duurzame versterking van zijn organisatie waar hij nu op terug kan vallen.

Sinds dit weekend komt er weer veilig drinkwater de stad in. Dit is de beste garantie om cholera weer terug te dringen. Wel is er in het leidingnetwerk veel kapot gegaan. Niet alleen door Idai maar ook door mensen die leidingen opgraven en kapot maken om zo toegang tot drinkwater te krijgen. Met extra teams gaat VEI de komende tijd samen met FIPAG werken aan publieke tappunten, en het herstel van het leidingnetwerk zodat iedereen weer kan beschikken over drinkwater. “Het feit dat Minister Kaag op zo’n snelle en adequate wijze € 1,8 miljoen heeft toegezegd aan deze first response acties verdient alle lof”, aldus Siemen Veenstra, regio manager Afrika van VEI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.