Skip to content Skip to navigation

Historische zinker uit 1882 vervangen

  • Gepubliceerd op 23 juni 2020

Na bijna 140 jaar dienst gaat de zinker in de Noorderhaven in de binnenstad van Groningen met pensioen. Tijdens een inspectieronde eind vorig jaar stuitte Waterbedrijf Groningen op een gat in deze waterleiding veroorzaakt door corrosie.

Uitdagende klus
De zinker is een belangrijke (drinkwater) aorta voor de binnenstad van Groningen. Het vervangen van deze grote jongen is dan ook een precieze en uitdagende klus. Met name door de drukke en volle boven- en ondergrond. Het uitstippelen van het nieuwe tracé vroeg dan ook om nauwkeurig onderzoek naar mogelijk aanwezige explosieven uit de oorlog, archeologie, de fundamenten van de vroegere stadsmuur, andere aanwezige kabels en leidingen, de wortels van vele bomen en de kwetsbaarheid van omliggende gebouwen. De zinker wordt woensdag 24 juni middels een zogeheten horizontaal gestuurde boring vervangen. Een techniek zonder graafwerk, die vaak wordt toegepast bij de aanleg van leidingen onder bijvoorbeeld rivieren, kanalen, dijken en autowegen.

Waar ligt de zinker?
De zinker ligt onder de kademuren van de Noorderhaven en de Reitsdiepkade, in de bodem van het Reitdiep in de stad Groningen. Totaal vervangt Waterbedrijf Groningen 200 meter aan deze waterleiding.

Werkzaamheden voor bouwvak gereed
Begin dit jaar zijn de voorbereidingen gestart en voor de bouwvak zijn de werkzaamheden gereed en kunnen we ook de komende 140 jaar met een gerust hart de stad Groningen 24 uur per dag 7 dagen in de week van Gronings drinkwater voorzien.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.