Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Onze klantenservice is vanmiddag gesloten. Misschien vind je het antwoord op je vraag via de veelgestelde vragen. Via onze Zelf Regelen omgeving kun je zelf eenvoudig een wijziging aan ons doorgeven. Heb je een andere vraag? Dan kun je morgenvroeg terugbellen tussen 08:30 en 12:30. Dankjewel!

Kinderen gaan bewust om met kraanwater, behalve onder de douche

Ruim 200.000 kinderen doen mee met Nationale Kraanwaterdag

Op woensdag 23 september doen in heel Nederland scholen en bso’s mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Nationale Kraanwaterdag wordt ’s ochtends officieel geopend door minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen op Basisschool De Taaltuin in Schiedam.

De drinkwaterbedrijven, die deze jaarlijks terugkerende dag organiseren, hebben Kantar opdracht gegeven te onderzoeken wat kinderen eigenlijk weten over kraanwater. Hieruit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen een van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen.

Slim gebruik van kraanwater

Tijdens Nationale Kraanwaterdag staat ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen in Nederland hebben daar zelf ook ideeën over. Wanneer kinderen een lijst met mogelijke oplossingen om slimmer om te gaan met kraanwater wordt voorgelegd, vindt meer dan vier op de tien kinderen het een heel goed idee om voor het doorspoelen van de wc geen kraanwater maar regenwater te gebruiken. Nog eens vier op de tien kinderen vinden het een heel goed idee om regenwater op te vangen. Daarnaast worden ‘op school les krijgen over hoe je slimmer omgaat met kraanwater’ en ‘ouders kunnen uitleggen hoe er thuis verstandiger met kraanwater om kan worden gegaan’ door de kinderen hele goede ideeën gevonden (36% en 31%). Leerkrachten staan achter dit idee, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen om mee te doen aan de Nationale Kraanwaterdag, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Goed op de hoogte

Uit onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd, tegelijkertijd denkt meer dan de helft (55%) van de kinderen dat kraanwater op kan raken. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de kinderen de kraan uitzet tijdens het tandenpoetsen en de kleine spoelknop gebruikt bij het plassen. Kort douchen doen de meeste kinderen daarentegen niet altijd; slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%).

Oproep: deel je slimme ideeën

Nationale Kraanwaterdag 2020 wordt op woensdagochtend 23 september rond half 9 feestelijk afgetrapt met meer dan 200.000 kinderen (ruim 7.000 klassen en bso-groepen). Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft het startsein voor Nationale Kraanwaterdag bij De Taaltuin in Schiedam. In Groningen geven acht medewerkers van Waterbedrijf Groningen deze dag de speciale kraanwaterles. In de les bedenken ze onder andere samen een slim idee om verspilling van kraanwater tegen te gaan. Kinderen kunnen hun slimme waterbespaarideeën tot 5 oktober insturen. Deze worden tijdens de Week van Ons Water dit najaar overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen in Den Haag.

Over Nationale Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, PWN, Dunea, Oasen, Waterbedrijf Groningen, WML, Evides, Waternet en WMD gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door vele partners.