Skip to content Skip to navigation

U ontvangt uw jaarafrekening uiterlijk half februari. Heeft u uw meterstand nog niet doorgegeven? Doe dit dan zo snel mogelijk. Geeft u niets door, dan schatten wij uw verbruik.

Maand van de Geschiedenis: aandacht voor de geschiedenis van kraanwater

  • Gepubliceerd op 1 oktober 2020

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Ga mee terug in de tijd en leer over de geschiedenis van kraanwater.

Wat is de geschiedenis van kraanwater? Hoe ver moeten we terug in de tijd om bij het eerste water uit de kraan te komen? Hoeveel kilometer aan waterleidingen hebben we in Groningen? Hoeveel watertorens telt de provincie en zijn ze nog in gebruik? Zo een paar vragen die we deze maand in het kader van ‘de maand van de geschiedenis’ gaan ontdekken. Houd ons social media kanaal in de gaten en ontdek allerlei leuke geschiedenis weetjes over kraanwater.

Hoe ging het vroeger?

Halverwege de negentiende eeuw dronk men water uit zelf geslagen putten, regentonnen of uit het kanaal. In grotere plaatsen konden mensen water krijgen uit door de provincie geslagen welputten en openbare pompen. Niemand bemoeide zich met waterkwaliteit en niemand wist nog dat omgevingsvuil en mest via grondwater in het drinkwater kon komen.

Toen er in 1866 een nationale cholera-epidemie uitbrak veranderde de situatie. Heel Nederland werd getroffen, behalve Amsterdam. Al gauw werd duidelijk waarom: Amsterdam beschikte over een waterleiding! Men dronk daar niet rechtstreeks uit een sloot, kanaal of waterput. Reden voor de overheid om alle steden te stimuleren ook een waterleiding aan te leggen.

Waterbedrijf Groningen

Waterbedrijf Groningen kent 141 jaar geschiedenis. Twee Friese huisartsen staan aan de bron: Simon Eduard Oudschans Dentz en Markus Jan Baart de la Faille.

Ga mee terug in de tijd

De komende maand nemen we u mee in de historie. Wist u bijvoorbeeld dat we in Groningen  ruim 5.200 km aan waterleidingnet in de grond hebben liggen, waarvan 3.000 km daarvan met de hand is gegraven?

Uit de oude doos

Heeft u bijzondere foto’s of filmpjes over de geschiedenis van kraanwater of Waterbedrijf Groningen? Leuk! Deel ze met ons via onze social media kanalen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.