Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Nationale Kraanwaterdag 2021 feestelijk van start in Groningen

Vandaag doen ruim 210.000 kinderen mee met de derde editie van Nationale Kraanwaterdag, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s, ook in Groningen, deelname aan Nationale Kraanwaterdag als een gezonde start van het nieuwe schooljaar.

Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op school en de bso alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over waarom water belangrijk is voor je lichaam. Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners.

Water als gezonde en sportieve dorstlesser

Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen: “Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de landelijke interesse voor watertappunten blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater wordt gezien als een belangrijk alternatief en gezonde dorstlesser.”

Nationale Kraanwaterdag feestelijk van start bij De Tamarisk in Groningen

Nationale Kraanwaterdag 2021 ging woensdagochtend feestelijk van start bij de net nieuw geopende basisschool De Tamarisk in Groningen. Een school met een eigen bewegingsplein, een drinkwatertappunt en een waterpomp om bij de spelen.  Groep 5 en 6 krijgen deze woensdag een gastles van een waterexpert van Waterbedrijf Groningen. In totaal volgen dit jaar 7.000 kinderen de kraanwaterlessen verspreid door de hele provincie Groningen en geven totaal tien waterexperts les op verschillende scholen en bso’s.

Kraanwater lekker en gezond

Uit onderzoek vandaag op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat slechts 71% van hen gemiddeld niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. De drinkwaterbedrijven zetten zich in om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen en vinden het van groot belang dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, je lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert.  Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, vermindert het de kans op hoofdpijn en verbetert het de sportprestaties. Deze kennis draagt bij aan de intrinsieke motivatie om voldoende water te drinken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.