Skip to content Skip to navigation

Oproep aan scholen in Groningen: spoel alle waterleidingen door

  • Gepubliceerd op 7 mei 2020

Op 11 mei gaan de basisscholen in Nederland weer open. Zo ook de scholen in Groningen. Als er de afgelopen weken geen of weinig water in uw schoolgebouw is gebruikt, adviseren wij u om de waterleidingen in uw schoolgebouw vóórdat u opengaat, goed door te spoelen.

Waarom doorspoelen?

Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. Waterbedrijf Groningen adviseert daarom als de waterleiding langer dan een week niet gebruikt is, deze goed door te spoelen. Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binnen-installatie.

Advies

  1. begin bij de toiletten
  2. dan alle kranen, koud én warm (minimaal twee minuten)
  3. en tenslotte de douches

Wordt er ook de komende tijd in uw school of bedrijf weinig of geen water verbruikt? Spoel dan minimaal één keer per week de leidingen door. Hiermee voorkomt u bacteriegroei en daarmee ook de kans op legionella.

Kranen doorspoelen om legionella te voorkomen

Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen legionellabacteriën gevaar opleveren. De watertemperatuur moet tussen 25 en 50 graden Celsius zijn (vanaf 20 graden Celsius kan al langzame uitgroei plaatsvinden).
Bovendien moeten de bacteriën ook nog eens de kans krijgen zich te vermeerderen in slijmlaagjes aan de binnenkant van leidingen of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs. Dit is vooral in langdurig stilstaand water het geval.
Besmetting is alleen mogelijk als het besmette water wordt verneveld en de hele kleine waterdruppeltjes worden ingeademd. Verneveling van water vindt plaats bij huishoudelijk gebruik van leidingwater (zoals douchen), maar ook in whirlpools, bij bepaalde bedrijfsmatige processen, bij sommige vormen van luchtbehandeling (airconditioning) en bij koeltorens.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid tot een flinke griep met longontsteking.
Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van met legionella besmet water krijgt men geen veteranenziekte.

Als eigenaar bent u zélf verantwoordelijk voor een deugdelijke leidingwaterinstallatie en dat de installatie geen gevaar oplevert voor een mogelijke verontreiniging van het drinkwater. Om dit te voorkomen moet een leidinginstallatie altijd voldoen aan bepaalde eisen. Zie hiervoor de website van KIWA. Bent u geen eigenaar van een pand en maakt u zich zorgen over een eventuele legionellabesmetting? Neem dan contact op met de eigenaar van het pand.

Maken ook anderen gebruik van uw installatie?

Dan heeft u een collectieve leidingwaterinstallatie en bent u verplicht maatregelen te nemen om onder andere legionellabesmetting tegen te gaan. Zie ook http://www.infodwi.nl/.

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Dan raadt Waterbedrijf Groningen aan uw drinkwaterleiding 1 minuut door te spoelen. Zodra kraanwater langere tijd stilstaat, loopt de kwaliteit terug. Bij een temperatuur van 25 graden of hoger is er bovendien kans op bacteriegroei in uw waterleiding. Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raden we u aan vooral de douchekop door te spoelen. Door alle warme en koude kranen bij thuiskomst 1 minuut door te laten lopen heeft u weer lekker vers kraanwater.

Doorspoeltips:

  • Spoel eerst uw toilet door
  • Zet de warme en koude kraan tegelijkertijd aan en laat het op lauwe temperatuur goed doorstromen
  • Spoel alle kranen één minuut door
  • Spoel de douchekop door, ondergedompeld in een gevulde emmer met water. Zo ontstaat er geen verneveling.

Veel waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet of minder gebruikt. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. Waterbedrijf Groningen adviseert daarom als de waterleiding langer dan een week niet gebruikt is, deze goed door te spoelen. Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binnen-installatie.

  • Spoel alle tappunten minimaal één keer in de week twee minuten
  • Spoel ook de wc’s door

Wordt er op uw kantoor of in uw organisatie weinig of geen water verbruikt? Spoel dan minimaal één keer per week de leidingen door. Hiermee voorkomt u bacteriegroei en daarmee ook de kans op legionella.

Een rekening die tussen een stapel papier belandt, of een acceptgiro die u vergeet te betalen. Met de automatische incasso is dit verleden tijd.
• Nooit meer te laat met betalen
• Geen extra kosten vanwege te late betaling
• Eenvoudig stop te zetten
• Mogelijkheid tot terugboeken

U kunt een opdracht geven voor een automatische incasso via ‘zelf regelen’. Ook het stopzetten van de automatische incasso kan online. U kunt ook telefonisch een opdracht tot incasso verlenen: via 050 368 86 88.

U blijft grip op het betalingsverkeer houden
Niet eens met een afschrijving? U kunt het bedrag binnen 56 dagen na betaling eenvoudig laten terugboeken. Bij de jaarlijkse tariefswijziging per 1 januari wordt het incassobedrag automatisch aangepast. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Zo weet u dat u altijd het juiste bedrag betaalt. De automatische incasso wordt omstreeks de 26ste in de maanden april, juli en oktober afgeschreven.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.