Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Kans op lage druk in omgeving Sauwerd

Van woensdag 09 juni 12.00 uur tot donderdag 10 juni 06.00 uur

Waterbedrijf Groningen gaat in Sauwerd een zinker vervangen. Een zinker is een leiding die in of over de bodem van een watergang ligt zoals een kanaal of sloot e.d. Door de werkzaamheden hebben inwoners in de omgeving van Sauwerd kans op minder waterdruk in de avond/nacht van woensdag 09 juni 21.00 uur tot donderdag 10 juni 06.00 uur en er is kans op troebel water.

De lagere waterdruk kan voorkomen in – en in de omgeving van onder andere:
Sauwerd, Groot- en Klein Wetsinge, Winsum, Mensingeweer, Eenrum en Schouwerzijl

 

Bewust in de avond om ongemak lage druk te beperken

Door de werkzaamheden kan de druk iets lager zijn. We streven ernaar dat de waterdruk blijft voldoen aan minimaal 1,5 bar. Maar deze waterdruk is behoorlijk lager ten opzichte van de normale dagelijkse waterdruk. De lagere waterdruk kan dus wel als véél minder worden ervaren.

Wij realiseren ons dat een lagere waterdruk ongemak kan veroorzaken. Daarom voeren we de werkzaamheden bewust in de avond- en nachturen uit om het ongemak zoveel mogelijk te beperken.

Advies: zorg voor water op voorraad

  • Uit voorzorg geven we het advies om van te voren voldoende drinkwater voor consumptiedoeleinden in voorraad te nemen
  • Daarnaast is het raadzaam tijdens de bovengenoemde periode – uit voorzorg – uw (af)wasmachine niet te gebruiken

Na de werkzaamheden kan het water troebel, bruinachtig van kleur zijn
Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Laat het water even doorstromen tot de bruine kleur verdwenen is. U kunt het nog niet helemaal heldere water overigens prima gebruiken voor uw planten. Zie onderaan deze pagina meer info over troebel water.

Waarom is het raadzaam om geen wasmachine te gebruiken?
In geval van troebel water kan er in het wasgoed roestvlekken ontstaan. Deze vlekken kunnen verwijderd worden door opnieuw te wassen met een biologisch inweekmiddel. Zorg er wel voor dat u de was tussen de twee wasbeurten door goed nat houdt, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Maakt u gebruik van drukverhoging (hydrofoor)- en/of sprinklerinstallaties?
Door de eventuele drukschommelingen kunnen dergelijke installaties een storing melden. Dit kan verholpen worden door de installatie te resetten en/of hiervoor de huisbaas en/of woningstichting te bellen.

Meer informatie

Klanten die mogelijk met een lagere waterdruk te maken ontvangen een (e-mail)servicebericht. Daarnaast is het via een advertentie aangekondigd in de huis-aan-huis kranten Noorderkrant en Ommelander Courant en via onze online (social) media kanalen.

Onvoorziene uitloop
Ondanks zorgvuldige voorbereidingen kan het voorkomen dat de uitvoering onvoorzien en/of vanwege technische redenen iets langer doorloopt in tijd. Als dit gebeurt, zullen we dit zo spoedig mogelijk communiceren via onze website, onze online media kanalen (facebook en twitter). Heeft u vragen over de werkzaamheden? Belt u dan onze afdeling Klantenservice via telefoonnummer (050) 368 86 88 (optie 1).

Troebel water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Als het water troebel is, kunt u het beste de kranen in huis even dichthouden. Na een half uur is het troebele water meestal wel uit de hoofdleidingen verdwenen. Laat vervolgens het water goed doorstromen totdat het weer helder is.

Oorzaak van troebel water
Als de stroomsnelheid in het leidingnet plotseling toeneemt of verandert, kunnen ijzer- en mangaandeeltjes loslaten en wordt het water troebel en bruin. Dit kan veroorzaakt worden door werkzaamheden aan het leidingnet, een plotseling hoog waterverbruik of door een leidingbreuk.

Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling Technische Klantcontacten, telefoonnummer (050) 368 86 88.

Troebel water  wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van grondwater tot kraanwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u daar niets van. Bij een onverwachte afname van veel water, kan de stroomsnelheid veranderen en kan er troebel water ontstaan. Dit ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

 

De was kunt u in dit geval het beste even overdoen met een biologisch inweekmiddel. Zorg er wel voor dat u de was tussen de twee wasbeurten door goed nat houdt, anders gaan de vlekken er niet meer uit.

Het kan voorkomen dat het water uit de kraan wit of troebel is. Na werkzaamheden kan er lucht in uw leiding terechtkomen. Hierdoor kan het water een witachtige kleur krijgen. Dit water is niet schadelijk voor uw gezondheid. Als u de kraan even laat stromen, wordt het water binnen korte tijd weer helder.

We zijn continu bezig om in onze regio te werken aan een modern en innovatief waterleidingnet. Dat brengt – helaas – zo nu en dan overlast met zich mee. Opgebroken straten, modder, troebel water, minder of soms zelfs geen water. Toch is het noodzakelijk: daarmee zorgen we ervoor dat u ook in de toekomst altijd betrouwbaar drinkwater uit de kraan kunt tappen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.