Skip to content Skip to navigation

Vijftien Groninger hubs krijgen nieuwe openbare watertappunten

  • Gepubliceerd op 15 maart 2021

Waterbedrijf Groningen en provincie Groningen plaatsen deze maand vijftien nieuwe openbare watertappunten bij verschillende (reis)hubs in de provincie. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten en NS. Reizigers en passanten kunnen er, 24 uur per dag, 7 dagen per week hun flesje vullen met vers kraanwater. Binnenkort zijn in totaal 29 van de 34 Groningse hubs voorzien van een watertappunt.

De nieuwe watertappunten worden geplaatst op hubs in de volgende plaatsen: Bedum, Kardinge (Groningen), Reitdiep (Groningen), Grootegast, Hoogkerk, Leens, Loppersum, Marum, Scheemda, Siddeburen, Stadskanaal, Uithuizen, Veendam, Vlagtwedde en Zuidbroek. De watertappunten maken de hubs samen met andere extra voorzieningen zoals wifi en deelfietsen een prettige plek om over te stappen van het ene naar en andere vervoermiddel. Of om er even te wachten. Er zijn op meer dan 50 plekken hubs in Groningen en Drenthe.

André van Toly, Manager Markt & Innovatie bij Waterbedrijf Groningen: “in onze provincie hebben we inmiddels een heel aantal waterpunten geplaatst en we merken dat deze veel gebruikt worden. Met deze vijftien nieuwe locaties kunnen we nog meer mensen van vers, lekker en gezond drinkwater voorzien.”

Watertappunten in tijden van Corona

De openbare tappunten zijn net als anders gewoon open; de kwaliteit van het drinkwater is goed. Waterbedrijf Groningen vindt het ook in tijden van corona een goede zaak dat her en der schoon stromend water in de openbare ruimte aanwezig is. Alle punten worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit en schoongemaakt. Immers, hygiëne aan tappunten vormt altijd een belangrijk aandachtspunt. Waterbedrijf Groningen vraagt bij gebruik van het tappunt wel extra aandacht voor het volgende: raak het gedeelte waar het water uitstroomt niet aan en raak de drukknop alleen aan met schone handen of gebruik een stukje schoon papier.

Bijdrage voor schoon drinkwater in Malawi

Schoon drinkwater is niet overal ter wereld vanzelfsprekend. Doordat de 15 watertappunten via organisatie Join the Pipe worden aangeschaft, wordt gelijktijdig een project gefinancierd in de stad Mangochi in het zuiden van Malawi. Er wonen zo’n 58.000 mensen en minder dan 50% heeft toegang tot betrouwbaar drinkwater. In deze buitenwijken zijn inwoners vaak aangewezen op vervuilde putten. Dankzij de bijdrage van Join the Pipe kan er 13 kilometer waterleidingnetwerk aangelegd worden en zullen er twintig kiosken gebouwd. Bij deze ‘waterwinkeltjes’ kunnen de inwoners straks voor een betaalbare prijs schoon en betrouwbaar drinkwater kopen. Ook worden er hygiëne trainingen gegeven aan bewoners in deze gebieden, over hoe zij veilig met water om kunnen gaan. Al met al hebben binnenkort 6.800 inwoners in Mangochi toegang tot goed en betrouwbaar drinkwater!

Overzicht openbare tappunten

Een overzichtskaart met alle openbare tappunten in Groningen is te bekijken via deze link. Meer informatie over de hubs is te lezen via deze link.

 

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.