Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Wereld Water Dag 2022 in het teken van grondwater

Grondwater de onzichtbare bron 

Grondwater is dan misschien onzichtbaar, de impact ervan is enorm. Daarom heeft de Verenigde Naties deze Wereld Water Dag ervoor gekozen het thema grondwater vandaag centraal te laten staan. Bijna al het zoetwater van de wereld komt van onder de grond. Een bron waar we zuinig op moeten zijn want klimaatverandering zorgt ervoor dat de hoeveelheid en kwaliteit afneemt.

Wereld Water Dag

Vandaag is het Wereld Water Dag. 22 maart in 1992 werd voor het eerst uitgeroepen door de Verenigde Naties uitgeroepen als Wereld Water Dag. Het doel is mensen over de hele wereld meer bewust te maken van het belang van water en ook de kwetsbaarheid van onze bronnen. Elk jaar wordt er voor een ander thema gekozen.  

Wat is grondwater?

Grondwater is al het water dat is opgeslagen onder de grond. Het is daar vaak gekomen door regen dat nadat het op de grond is gevallen in de bodem trekt. Het is ook de basis voor het water dat bij ons uit de kraan stroomt. Waterbedrijf Groningen pompt het water uit winputten in de waterwingebieden. 

Waarom is het belangrijk?

Op veel plekken wordt er te veel grondwater gebruikt. Waardoor het niet meer aangevuld kan worden door regen of sneeuw. Om onszelf te beschermen tegen de klimaatverandering en om de stijgende vraag om drinkwater bij te kunnen benen moeten we heel zorgvuldig met het grondwater omgaan.  

Samen zuinig op ons grondwater

Als we zuinig met ons water omgaan hoeven we niet te veel water uit de grond te halen. Met een minuutje minder douchen een regenton, geen chemische bestrijdingsmiddelen en de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen kun je al een verschil maken.  

Lees hier meer tips 

Ook verharding van onze leefomgeving zorgt voor minder grondwater, omdat het water daardoor minder goed kan worden opgenomen. Door in de tuin ervoor te zorgen dat het water opgenomen kan worden help je dit tegen te gaan.  

Lees hier tips 

Liter voor een liter

Voor ons is kraanwater zo vanzelfsprekend. Maar dat is niet overal ter wereld zo. Daarom zet onze stichting Water For Life de actie Éen liter voor een liter op.’ Doneer voor elke liter die je bespaart aan onze stichting en breng ons dichter bij een toekomst waarin iedereen toegang heeft tot drinkwater.