Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Zo besparen onze klanten vijf liter water per dag!

Begin van de zomer vroegen we één minuutje van je kostbare douchetijd, want als we allemaal iets bewuster omgaan met ons water zorgen we voor genoeg drinkwater voor nu en later. Deze droge zomer heeft ook weer laten zien hoe nodig dat is. Aan alle originele #ikbespaar5liter tips die gedeeld werden te zien, zitten we op de goede weg! We lichten een aantal tips uit. 

Regels over douchen

Mijn pubers mogen 1× per dag met dit weer 5 minuten… als de temperatuur normaal is 2 keer per week. Andere keren wassen met koud water.. [De Maker op twitter] 

1 minuutje douchen scheelt al 8,5 liter! Geen idee hoe lang je onder douche staat? Dan kan je gebruik maken van een timer op je mobiel of een douchetimer.  

Veel mensen vinden het heel logisch om elke dag te douchen. Maar even wassen met een washandje kan ook. Nog niet zolang geleden was het heel normaal om maar één keer per week te douchen of in bad te gaan. Of zoals Jan zegt op Twitter: 

@Waterbedrijf leuk dat jullie denken dat ik elke dag douche 😄 [Jan Reilink op Twitter] 

Water opvangen

“Zet in de douche bak enkele en onder elke kraan een emmer of teiltje waarin je het water dat anders door de gootsteen zou gaan, opgevangen wordt voor de tuin.” [Anonieme tip] 

Wist je dat er gemiddeld wel 10 tot 15 liter per minuut uit de kraan stroomt?  Dat water opvangen en voor de plantjes gebruiken kan dus al een behoorlijk verschil maken. De kraan niet laten stromen als je bijvoorbeeld je tandenpoetst kan ook een groot verschil maken! Je kunt het opgevangen water bijvoorbeeld ook gebruiken voor de wc: 

“Goedemorgen, Ik las net jullie water-bespaartips en wil daar een aan toevoegen. Niet iedereen heeft een bespaarknop op de wc, maar als je een literfles water in het bassin legt bespaar je iedere keer…. één liter.” [Martin op Facebook]

Zwembadwater blijven gebruiken

Zwembadjes in de tuin, er gaat verassend veel water in! En het zorgt ook voor veel plezier. Als je toch graag een badje in de tuin wil dan heb je misschien iets aan deze tip: 

We moeten zuinig zijn met water. Ik heb vorig jaar mei mijn zwembad opgezet en hetzelfde water er nog in. Mijn schoondochter die midden in het veld woont (dus ook met bomen) heeft het zwembad hiervoor 7 jaar staan gehad. Het zwembad was stuk dus toen moest er een nieuwe kopen dus hij moest opnieuw gevuld. Dat scheelt heel veel water. Heel veel mensen weten niet dat dit kan. [Bianca op Facebook] 

We vinden het leuk om te zien hoe jullie met het thema water besparen bezig zijn! Daarom verloten we regelmatig douchetimers onder de originele tips. Vergeet daarvoor niet Waterbedrijf Groningen te taggen en de #ikbespaar5liter te gebruiken! Houd onze socials in de gaten voor de acties.  

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.