Een dag op pad met GIS-specialist Gusta Hofstee: ‘registreren en analyseren’

05-02-2018

Werken bij Waterbedrijf Groningen, wat doe je dan zoal? Vandaag aan het woord Gusta Hofstee.

Als GIS(geografisch informatiesysteem)-specialist houd ik me bezig met de registratie van ons leidingnet en dus ook waar al onze leidingen precies liggen. Dit doen we met twee systemen; Arcgis en Geoviewer. Arcgis is het softwarepakket voor leidingnetregistratie en Geoviewer is meer voor de gebruikers. Denk aan monteurs, afdelingen technische klantcontacten, nieuwbouw & distributie, aan planners en anderen die hier gebruik van kunnen maken. Vorig jaar hebben we hard gewerkt om ArcGis werkzaam te krijgen. Dit jaar ligt de focus op Geoviewer; het programma is nog niet goed werkzaam voor iedereen, het is belangrijk om een aantal grote en kleine aanpassingen te doen. Hiervoor werken we veel samen met het Drentse waterbedrijf WMD en de ICT afdelingen.

Naast het functioneel beheer van Arcgis en Geoviewer doe ik ook veel geografische analyses. Dit houdt in dat er wordt gekeken of we bijvoorbeeld nu uit voorzorg al een bepaalde leiding kunnen vervangen in plaats van over een jaar en of er meer storingen zijn in ons leidingnet door aardbevingen. In deze analyse maken we gebruik van verschillende informatiebronnen; de leidingen zelf (waar ze liggen en uit welk materiaal ze bestaan), het aantal klanten (aansluitingen) op een leiding en het aantal storingen in het leidingnet. Er wordt een weging gemaakt van de verschillende informatiebronnen en hieruit volgt de beslissing om bijvoorbeeld een leiding wel of nog niet te vervangen. Verder doe ik de visualisatie van ons leidingnet. Er wordt dan een kaart gemaakt waarop al onze leidingen in beeld worden gebracht. Ook maken we kaarten met de leveringsgebieden van onze pompstations.

Een standaard ritueel met mijn kinderen is om na het eten gezamenlijk een boekje te lezen, dit vinden ze geweldig! ’s Avonds vind ik het ook leuk om te gaan paardrijden, of als de kinderen op bed liggen kijk ik vaak het nieuws en bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw, en vind ik het fijn om voor het slapen nog even wat te lezen. Daarnaast hou ik erg van reizen. Zo zijn we met het hele gezin zes weken naar Nieuw-Zeeland afgereisd en begin maart ben ik nog met mijn zus naar IJsland geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *