De Drentsche Aa in mijn bidon

29-04-2015

theo_vlaar_waterbedrijf_groningenHet hele jaar door pak ik graag mijn racefiets voor een tochtje door het Noord-Nederlandse landschap. Heerlijk om uit te waaien en mijn energie te gebruiken. In het voorjaar ben ik vaak te vinden in het Drentsche Aa-gebied. Een prachtig gebied waar je langs de mooiste plekjes komt.

Met de zon in mijn gezicht fiets ik langs Oudemolen en neem een slok uit mijn bidon. Lekker fris water uit de keukenkraan. Ik bedenk me dat dit water een aantal weken daarvoor nog door het Oudemolensche Diep stroomde. Hier vandaan stroomt het richting De Punt, waar Waterbedrijf Groningen het Drentsche Aa-water verder zuivert en ervoor zorgt dat het uit de kraan komt.

Ineens zie ik het bordje ‘Assen’ en rij ik een woonwijk binnen. Blijkbaar verkeerd gefietst. Ik kijk om mij heen en zie een beekje. Ook onderdeel van het Drentsche Aa-watersysteem. Verder zie ik mensen die in de tuin bezig zijn. Het voorjaarsgevoel. Het gras wordt gemaaid en nieuwe planten worden gepoot. Wat me opvalt, is dat ik een aantal mensen zie met een rugspuit om het onkruid op hun oprit te bestrijden. Dan ben je er snel weer van af, maar beseffen ze zich ook dat een deel van deze chemische middelen in het oppervlaktewater verdwijnt? Waaronder de Drentsche Aa. Oftewel onze bron van drinkwater.

Schoon drinkwater. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar achter de schermen vraagt het veel zorg en inspanningen om het water schoon te houden. Draag daarom een steentje bij om onze bronnen voor drinkwater schoon te houden. Want wat er niet in komt, hoeft er immers niet uitgehaald te worden! Kies bijvoorbeeld voor biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Of verwijder het onkruid gewoon met de hand waarbij je de wortel zo goed mogelijk probeert mee te pakken. Dat is nog altijd de meest natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan. Heb je gelijk je lichaamsbeweging weer te pakken. En met een gerust gevoel neem je straks ook een slok uit je bidon…

Theo Vlaar
Stafmedewerker Strategie en Onderzoek bij Waterbedrijf Groningen

100 reacties

 1. L.S.,
  Toch ook nog ff reageren in de hoop dat ik niet weg zak tussen voorgaande wereldverbeteraars etc.:
  Waterbedrijf Groningen wil ‘iets’ (?) bereiken met de mailing van 29-04-2015:
  “Hoe ga je onkruid te lijf?”
  …het gaat mij ook aan het hart…
  …en heb er ook jaarlijks veel werk aan en/of kost me mijn lijf of betaalde hulp!
  …Tom Poes verzin een list, zei heer Bommel al… (ja, ik ben ‘oud’)

  …en verwijst daarmee naar de blog van Theo Vlaar, waar men vervolgens uren kan gaan lezen wat ‘men’ allemaal terecht en onterecht heeft te neuzelen… …en een ieder weet het beter dan een ander, en ook allerlei aannames, zoals bijvoorbeeld dat iemand ‘ziet’ dat de Gemeente Oldambt(?) in Winschoten ‘gewoon’ “GIF” zou spuiten enz.
  Waarom komt het niet van een simpele mailing met gerichte – en vooral haalbare tips? (niet iedereen kan op zijn knieën milieuvriendelijk gaan liggen krabben en/of wortels met de hand uitsteken of zorgen dat ‘de buren’ geen paardenbloemen krijgen doordat ‘jij’ de jouwe laat uitbloeien (belachelijke opmerkingen van idem mensen! …ècht iets voor de rijdende rechter(!), en ook: daar zou ‘de regering’ eens naar moeten kijken! …hoe durft men? …zo maar de natuur zijn gang laten gaan in bos en weide! …krijg je alleen maar onkruid van…
  …hoe burgerlijk nederlands wil je het hebben? .
  …oftewel: worden mensen wijzer van al deze persoonlijke meningen en non-problemen?)
  Mij lijkt de bedoeling: schoon milieu is schoon drinkwater, te bereiken met o.a. bewustmaking met gerichte tips zoals opsomming van wel niet te gebruiken middelen èn(!) verbod op verkoop van allerlei stoffen via wetgeving…
  80% van de bevolking ziet anders door de bomen het bos niet meer (geintje…)
  Uw doeltreffende mailing tegemoet ziend, groet Tante Betje u.

 2. Water van de Drentse AA neem ik altijd mee naar de wedstrijden die het American Football team de “Groningen Giants” spelen.
  De heren zijn altijd blij het Groningse frisse water in hun bidon’s te hebben, vooral als ze in “Holland” moeten spelen.
  Tijdens een wedstrijd gaat er snel 50 tot 100 liter water door heen, afhankelijk van het weer.
  Nu nog kijken of het Waterbedrijf ons wil “sponseren” met nieuwe bidon’s en een nieuwe waterton.

   1. het zou goed zijn als mensen na gaan denken om minder oppervlak aan stenen in hun tuin te hebben, zodat regenwater kan zorgen voor een hoger peil. In Duitsland zijn daar regels voor. Blijkbaar hier ook nodig met al die onderhoudsvrije tuinen!
    Vriendelijke groet, C.Woets.

 3. heb zo de reacties doorgelezen maar is schoonmaakazijn nu wel of niet schadelijk voor de natuur en vraag 2 verdun je de azijn met water of gebruik je in pure vorm wat me onwaarschijnlijk lijkt. Ik hoor het graag want ik had er niet eerder van gehoord en help de natuur graag een handje mee.

  1. Bedankt voor uw reactie. Schoonmaakazijn, zowel verdund als onverdund, is een prima alternatief voor de bestrijding van onkruid en niet schadelijk voor de natuur.

 4. koop een goede verfkrabber en neem een lange bezemsteel ,zaag het handgreep van de verf krabber,bevestig hem met twee schroeven aan de steel door het uiteinde iets plat te slaan.en er gaten in te boren,je kunt nu met rechte rug de tegels schoon maken .gemakkelijker kan het niet.

 5. heb veel geprobeerd maar azijn bij zinneschijn is prima.
  maar ook doe ik vaak met een spits mesje het onkriud tussen de stenen opwippen en dan uittrekken. tevens een goede gym, ben 83 maar wil graag de oprit (50 kw.meter) schoon hebben want het is mijn vissaite kaartje

 6. Goeie dag dan,

  Wij plukken ons onkruid of wieden het met een ‘ouderwetse’ schoffel en een moderne staalborstel. Het meeste onkruid verzamelen we op een plekje in de tuin waar het kan verrotten. Dit jaar ga ik het onkruid voor het eerst in de Bokashi verzamelen omdat des zomers het gft materiaal in de groenbak gaat en de twee Bokashi-emmers dan werkloos zijn.

  Regenwater vang ik op met goten, voorraadbakken en emmers. Dit gebruik ik voor de planten binnen en buiten en gefilterd voor het schoonmaken van de ramen en houtwerk buitenshuis.

  Helaas gebruikt mijn buurman nog steeds volop Round-up! Puur gif!
  Dat spoelt dus ook mijn tuin in via de gezamelijke oprit maar de man heeft helaas een hele dikke plaat voor zijn hoofd.

  Water uit de kraan drinken we nooit zonder het gefilterd te hebben met Brita, voor de thee en koffie en ons eten wordt het ook nog gekookt. Ik ben al vijftien jaar antibiotica vrij en wil dat graag zo houden, ook rest-medicijnen van wat en wie dan ook drink ik liever niet.

  Ik denk dat bier zuiverder is (net als in de middeleeuwen) dan ons drinkwater maar ook alcohol heb ik al jaren afgezworen.

  Ik denk ook dat het in de (nabije) toekomst wel eens een terroristisch doel kan worden, er lopen gekken zat rond. Dus een voorraad flessenwater staat altijd klaar en wordt geregeld ververst.

  Wel vind ik het een prachtig landschap waar we grag toeven, alleen zouden er in bepaalde waterwingebieden zoals Duunsche Landen aan de Hunze wel wat minder activiteit en werkzaamheden mogen plaats vinden zodat ook onze ‘wilde’ dieren wat meer rust krijgen. Dit is ook bedoelt voor het waterschap!

  Met vriendelijke groet,

  Haas

  1. Mr. Haas
   U denkt goed bezig te zijn, maar haalt wel wat door elkaar. Wie geeft u de garantie dat bier en flessenwater beter en zuiverder zouden zijn dan drinkwater. Heb wel anders gezien. In Utrecht (Utr. Heuvelrug) en in Annen wordt water voor drinkwater en flessenwater uit dezelfde bron gehaald.
   Een Brita filter is alleen commercieel interessant (voor de fabrikant dan). Voegt niets toe, maar haalt er ook niets uit. Want er valt niets uit te halen voor thuisgebruik. Koken is alleen nodig om lekkere warme thee te krijgen en geen vlies op de thee, verder geen enkele noodzaak.
   Dus lekker gewoon uit de kraan drinken. Goedkoop en zuiver. Geen milieuvervuiling met plastic flessen en transport etc.
   Denk er eens goed over.

   1. BEN HET HELEMAAL EENS MET HENK,WATER IN FLESSEN,IS SLECHT VOOR HET MILIEU,MOGEN ZE VAN MIJ GAAN VERBIEDEN,EN ONKRUID MET SCHOONMAAKAZIJN VERWIJDEREN GAAT PRIMA,EN ROUND-UP GEBRUIKEN IS UIT DEN BOZE,GR

   2. Volgens mij ontkalkt de Britta waterfilter het water, waardoor er minder kalkaanslag in de waterkoker en het koffiezetapparaat komt en deze langer meegaan.
    Klopt mijn idee soms niet?

 7. Zie dat de reactie niet is verwijderd, maar ook nog niet was/is vrijgegeven. Misschien dat ik te voorbarig heb gereageerd, omdat ik de reactie niet meer terug kon vinden, maar het is overduidelijk dat als we het milieu gifvrij en schoon willen houden er nog veel te doen is en we zeker niet moeten wegkijken van het totale plaatje.

 8. Waarom een heel fatsoenlijke reactie verwijderen als je mensen vraagt om een mening? Doe het dan niet of in een plaatselijk sufferdje en stel dan gewoon geen belangrijke vragen en kaart niet dergelijke issues aan op het grote wereldwijde internet waarbij je je alleen wilt toespitsen op het gedrag van burgers die vele malen minder gewicht in de schaal leggen dan de grote vervuilers. Niet dat burgers niet mogen worden geattendeerd op dergelijke zaken, maar met het verwijderen van een reactie toon je aan niet erg open te staan voor vervuiling op allerlei vlakken en doe je aan struisvogelpolitiek. Met burgerlijk correct zijn op deze manier en met ontwijkend of zelfs ontkennend gedrag kom je niet af van vervuiling. Of mogen mensen niet weten dat onze lucht, grond en water waarschijnlijk niet helemaal veilig meer zijn en het water niet meer zo schoon is om te drinken, mede door toedoen van de landbouw en industrie?

 9. Wij zijn ook niet piepjong meer en niet zo dol op wieden.
  Gebruiken voor de zelfgelegde oprit nu schoonmaak-azijn van de groothandel, werkt prima!

 10. Keukenzout en Strooizout zijn schadelijk voor het milieu. Deze bevatten zwaar metalen en ander rotzooi. Deze worden vrijwel niet en/of nauwelijks afgebroken door de natuur.
  Schoonmaakazijn is milieuvriendelijk, want deze is biologisch afbreekbaar.
  De meeste conventionele bestrijdingsmiddelen die in de landbouw en/of onkruidbestrijding bij de gemeente (of andere diensten en sectoren) worden ingezet zijn schadelijk voor het milieu. Dus advies aan die sectoren zou ook op zijn plaats zijn.
  Succes…

 11. En de meeste onkruiden zijn prima superfoods, dus die hoef je helemaal niet te bestrijden. Zevenblad, brandnetel en paardenbloem, reinigende kruiden in het voorjaar, dan heb je geen dure detox nodig.
  Heerlijk in een omelet, salade of soep.

 12. Bij het lezen van dit verhaal bekruipt me het gevoel, dat iedereen wel wéét dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen weliswaar gemakkelijk is, maar uiterst slecht voor het milieu. Veel mensen zien, volgens mij, niet de directe noodzaak om bewust om te gaan met deze middelen. Ik vraag me vaak af hoe we mensen bewust kunnen maken. Ik ben van mening dat we méér bewust moeten worden van waar we mee bezig zijn. Toch zijn we op de goede weg en dat zie je aan de mentaliteitsveranderingen die hebben plaatsgevonden; 20 jaar geleden bijvoorbeeld rookte iedereen nog in de kantine…. Mijn tip van de dag: verdiep je je eens in de theorie van de permacultuur!

 13. Wat gaat er mis als er planten tussen de stenen van je oprit groeien?

  Wat gebeurt er als je niets doet? Het spaart tijd (en geld voor bestrijdingsmiddelen).

  Er is geen probleem. Het is een kwestie van mode en smaak.

 14. hartelijk dank voor uw mail over onkruid verdelgen, biologisch middel vertelt u, ik gebruik azijn, gewoon schoonmaak azijn, goedkoop en doeltreffend, ik heb een hond dus niet schadelijk voor deze hond, nu mijn vraag… doe ik daar goed aan ? geen belasting voor het milieu ??
  vriendelijke groet, Willemijn

  1. Je kunt beter NATUUR AZIJN gebruiken. In schoonmaak azijn zitten te veel chemische stoffen…! dus niet goed voor het milieu en eventuele planten rondom !!

   De naam zegt het al Natuur .

   Ook met natuurazijn kun je uitstekend het toilet schoonmaken 1 uurtje laten staan dan met de borstel er door heen en kokend water om het weg te spoelen,doortrekken en schoon !!!
   Lekker makkelijk lekker goedkoop en…..milieu vriendelijk !!!

   1. Wat is dat voor onzin? Wat voor chemische middelen zitten er dan in schoonmaakazijn? Volgens mij is alleen de concentratie azijnzuur hoger dan in “gewone” azijn. Er staat i.i.g. geen andere stoffen op de verpakking. Misschien voortaan vooraf even nakijken.

 15. Dit lijkt mij typisch een verhaal geschreven vanachter het bureau, iemand in een nieuwbouwwijk zien met een rugspruit is al heel bijzonder ( bijna iedereen woont op een postzegel) maar direct concluderen dat er met een niet biologisch middel wordt gespoten is een onterechte conclusie.
  Het zal wel voortborduren zijn op de discussie over roundup.
  Beter zou zijn stil te staan bij het lozen van regenwater, van daken ed direct op het oppervlakte water. Alle erosie en corosie van koperen, zinken en polyester goten en dakbedekkingen komt zodoende in het milieu. Tel daarbij bv op de slijtage van autobanden,( ook van fietsers) geasfalteerde wegen en door de regen neergeslagen luchtvervuiling en je hebt een hoop vervuiling.

  1. Helemaal mee eens,ik zie ook wel de Gemeente op zo,n rijdend wagentje langs komen met de gifspuit,ik strooi ook wel wat zout, op mijn oprit,In de winter pekelen ze toch ook?

 16. Als iedereen nou deed wat die moest doen had ik wat minder last van onkruid. Hoefde ik niet te spuiten of zo als u adviseerd op handen en voeten door de tuin.

 17. Zoveel mogelijk trek ik het onkruid met de hand er uit, maar ik gebruik ook wel eens azijn, dat mag toch ook? Vooral bij groene aanslag op de grindtegels.

 18. Dit artikel is mij uit het hart gegrepen. Als adviesburo mede op het gebied van waterkwaliteit zou ik dan ook aanbevelen, dit artikel breder te verspreiden om een grote hoeveelheid mensen te bereiken. Schoon water uit de kraan is voor veel mensen heel vanzelfsprekend, zonder te weten wat er allemaal voor nodig is om het zo schoon te krijgen ….

  1. Helaas lijkt het water uit de kraan wel schoon, maar is dat het niet. Slechts een deel van de enorme hoeveelheden medicijnresten die via de gebruikers in het toilet terechtkomen wordt eruit gezuiverd. De rest krijgen we allemaal gewoon weer binnen via ons kraanwater, en dat ons leven lang. Ook al doet het RIVM alsof dat niet schadelijk is voor de gezondheid, mijn gezond verstand vertelt mij het tegendeel. En dat gaat alleen maar erger worden vanwege de vergrijzing. Dus een waterfilter lijkt me een zeer verstandige aanschaf!

 19. onkruit ga ik te lijf met een bietenhakjezoals in gebruik bij bietentelers een kleinere versie ervan voot tegen voegen heb ik een voegen krabber hield ik in ons oude huis de stoep mee schoon heb er ook een die de milieu dienst gebruikt op een steel

  1. Bedankt voor uw reactie. Schoonmaakazijn bestaat voor 8% uit azijnzuur en is biologisch afbreekbaar. Het is een goed alternatief om uw onkruid te verwijderen.

 20. ik doe mijn straten altijd met azijn,ik raak mijn onkruid kwijt en mijn groen aanslag.mijn man is van 18 meter hoog gevallen,en kan zich slecht buken. en ik heb 2 hersen bloedingen gehad,en moet ook niet zo veel voor oer staan. groetjes anna nuus.

  1. Op mijn oprit blijkt de onkruidbrander maar heel kort effectief. Ben weer overgestapt op azijn en zout en soms wegkrabben met een voegenkrabber of staalborstel

 21. Ik kook een grote pan vol water op het fornuis, steeds loop ik naar buiten met een steelpan vol van het kokende voorraad. Dit kokend water schenk ik over de (onkruidplanten) die groeien waar ik ze niet kan hebben in het terrace bijv. De plant overleeft het hete douche niet en is vrij makkelijk om er dan tussen uit te krijgen. In het gazon werkt dit ook maar je moet goed richten dat je alleen het hart van de onkruid raak en niet je grass of gewenste planten. Als de plant lijkt terug te komen enkele dagen later, gewoon herhalen. Het is misschien een zware aanpak tegen de regenwormen en andere insecten die op het plant al zitten maar verdelgers zijn een stuk venijniger.

  1. Bedankt voor uw reactie. Ook daarvoor geldt, wat niet in het water komt, hoeft het waterbedrijf er niet uit te halen. Een rubberen gootsteenontstopper (i.p.v. een chemische ontstopper) kan vaak veel verstoppingen al oplossen.

 22. O, verre reizen ligt in mijn verleden. Nu ben ik aan huis gebonden met een prachtige tuin. Die vraagt bij tijden als het weinig regent water. Wij hebben een pomp laten aan leggen zodat we grondwater kunnen gebruiken voor de planten en gazon.
  Voor onze terras hebben wij een borstel aan een lange stok die gebruiken wij om het onkruid tussen de tegels weg te halen. Dat is goedkoper dan al die ontsmetting middelen die te koop zijn. En ook hebben wij onze spieren gelijk weer in beweging wat natuurlijk heel goed is voor onze lichaam. Zo genieten wij toch van de natuur .
  Wees zuinig met drinkwater en verknoei het niet onnodig.

 23. Dag ,
  Zojuist uw suggestie gelezen over onkruid verwijderen met de hand en/of
  met een biologisch afbreekbare middelen. Kunt u mij daar een voorbeeld van geven?
  Groetend, Henk

 24. Volgens mij mag het veel minder vrijblijvend ! Weg met dat gif . Besef bij brengen met een slogan o.i.d i.p.v. zo’n prachtig, maar te lief verhaal.

  1. Bedankt voor uw reactie. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is inderdaad iets wat zich breder afspeelt. Maar met z´n allen staan we aan de bron. Dus zowel bedrijf, particulier als agrariër. Daarom zetten we ons vanuit het initiatief Schone bron Drentsche Aa met meerdere partijen in voor het behoud van een schone bron met acties richting diverse doelgroepen.

 25. Helemaal mee eens!
  Als ik met de auto van rotonde Gieten richting Emmen rijd dan staat er een bord
  Waterwingebied. Even verder zie ik rechts het groot veld met onberispelijk gras.
  Het bedrijf dat rolgras produceert.Geen molshoop of onkruid te zien.
  Van mensen die het kunnen weten komt dat omdat er met bestrijdingsmiddel
  Gespoten wordt.Mollen zitten graag in schone grond.Zodoende.
  Kunt u mij gerust stellen?

  1. Bedankt voor uw reactie. In en rondom de waterwingebieden gelden er strenge regels om verontreiniging te voorkomen. Wij zien er op toe dat deze regelgeving wordt gehandhaafd. We vragen mensen een steentje bij te dragen, zodat we ook in de toekomst tegen een laag tarief kraanwater kunnen leveren.

 26. wat een waanzin: ik klik door op “verwijderen van onkruid in de tuin” en kom op deze blog. Hier zit ik niet op te wachten. Gewoon gif gieten maar?

 27. In de tuin en in de natuur moet het gebruik van gif om onkruid te bestrijden worden voorkomen. Leg aan een ieder uit dat het gif dat het onkruid verdelgd , ook het leven van de mens vernietigd. Kanker en misgeboorten worden gevoed door het gif dat wij nodig achten om onkruid te verdelgen.
  Pak een schoffel en maak daarmee je tuin schoon!!!!!!! ! Met groet, Anne.

 28. Met een krabbertje en onkruidborstel gaat het ook goed, als je de grassen er met wortel eruit trekt, wil het beste na een regenbui ,komen ze ook niet zo snel terug.
  Voor mosgroen en aanslag 1/2 liter witte azijn mengen met1/2 liter kokend water tussen de voegen gieten. Geen chemische troep, ook slecht voor je huisdier.

 29. Leuk verhaal! Dat is ook zo. Gewoon het onkruid verwijderen met de hand. Soms gebruik ik een mesje. Goed vegen en klaar. Zo houden we nog lang schoon en gezond water uit de kraan. Allemaal een klein beetje meedenken.

 30. Beste Theo,
  Het is mooi wat je schrijft. En dan bedoel ik vooral het stuk waarin je beschrijft dat bestrijdingsmiddelen ook in ons drinkwater komen. Daarna schrijf je dat je het beste biologische bestrijdingsmiddelen kan gebruiken. Zou je daarin wat specifieker kunnen zijn? Wat zijn biologische bestrijdingsmiddelen? Daaraan gekoppeld zou ik willen opmerken dat ik denk dat nog heel veel mensen denken dat Round up biologisch afbreekbaar is. Dat is blijkt dus niet zo te zijn. Daar zou je wat mij betreft ook best wel een opmerking kunnen maken.
  En dan heb ik nog en gekke vraag die ik niet zomaar durf te stellen. Maar wanneer je me erom vraagt durf ik het wel.
  Groetjes,
  Hanneke

  1. Bedankt voor uw reactie. Biologische bestrijdingsmiddelen brengen bij gebruik volgens de regels geen schade toe aan mensen, dieren en het milieu. Middelen die Glyfosaat bevatten zijn inderdaad een grote boosdoener voor ons drinkwater.

 31. Goedenavond. Het is mij een raadsel hoe u vanaf de racefiets kunt zien dat er chemische middelen in de t
  Rugspuit zitten. Er kunnen namelijk ook milieuvriendelijke of biologische bestrijdingsmiddelen in zitten!! Vooroordeel?,

 32. Ik maak mijn onkruid weg met een mesje en mijn handen is een pokkenwerk maar al dat gif is ook niet goed voor mijn huisdieren die daar ook lopen

 33. Beste …

  wat heel snel gaat, is met een grote Gasbrander plus grote gaspot snel over het onkruid heen gaan. De hitte van zo’n vlam is zo groot ± 1100 ºC, dat het onkruid gelijk een paar week rustig is. Weinig moeite, weinig gas en snel resultaat. Komt het weer terug, weinig moeite om het de kop weer in te drukken.
  De fout die vaak gemaakt wordt, is dat er te lang de vlam op wordt gehouden. Dat plantje is veel teerder dan de stenen of grond omheen. Bij die wortels ben je zo maar niet.
  Daarnaast moet de brander groot zijn, zoals een dakdekker gebruikt, plus grote gaspot.

 34. Heer Vlaar,
  Dat u blij bent met schoon(drink)water is prima, velen zullen u in uw betoog steunen, maar weet u wat er in die rugspuiten zit???
  Misschien wel hetzelfde product wat ik ook altijd in mijn rugspuit doe . . . een biologisch afbreekbaar onkruid bestrijdingsmiddel . . . doen we al jaaaaren, want wij houden ook van schoon (drink) water.
  Met vriendelijke groeten en nog veel fietsplezier,
  Jan A.

 35. Wij hebben nog nooit bestrijdingsmiddelen gebruikt, alles met de hand gedaan ook de bestrating, maar dit jaar is de bestrating door ons behandeld met pure azijn.
  Mijn vraag is ook een gevaar voor het oppervlaktewater.

  1. Bedankt voor uw reactie. Azijn is een goed alternatief. Hou er alleen rekening mee dat dit ook slecht is voor uw planten en eventuele huisdieren.

 36. Ook zou je voor een paar euro een brander kunnen kopen bij action en daarmee je onkruid even licht aan te branden. Dan ben je er ook vlot af en heb je dezelfde tijd en inspanning nodig dan het het spuiten….het is ook nog is veel goedkoper dan gif.

 37. Hardstikke goed hoor,
  die blog over onkruidbestrijding.

  Maar ik vond het een beetje amateuristisch geschreven.

  Waarom niet de titel ook maken: “onkruidbestrijding in mijn waterfles”
  Ik had helemaal niet door dat het de juiste blog was. Dat het over onkrijdbestrijding ging. (Ik kwam namelijk uit de mailing van het waterbedrijf waarin het ‘hoe ga je onkruid te lijf’ heet)

  En verder in de eerste alinea duidelijk maken wat je punt is, dan kun je later wel over fietsen praten.

  En zou het niet een goed idee zijn om dan maar gelijk ‘roudup’ te noemen als grootste probleem?
  En ook wat bio merken als alternatief noemen?
  Mensen hoeven het toch niet meer allemaal zelf uit te zoeken? Geef gelijk wat links erin

  TENMINSTE, ALS JE MET JE BLOG IETS WILT BEREIKEN.

  Groeten René

  1. Bedankt voor uw reactie en de tips die u geeft. Bestrijdingsmiddelen die Glyfosaat bevatten zijn inderdaad een grote boosdoener voor ons drinkwater. Het is niet onze bedoeling om reclame te maken, maar wel om mensen bewust te maken van de nadelige gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen.

 38. Over drinkwater gesproken en het bestrijden van onkruid met gif
  mijn hele oprit met een krabbetje onkruidvrij gemaakt,(doe ik elk jaar) dan komt het de hele zomer niet meer terug.
  vanmiddag fietste ik door winschoten en zag dat de gemeente met een rijdende voertuig met een grote tank giftige goedje over het tegelpad sproeide, en dat door heel de gemeente.

 39. In de landbouw wordt tegen alles en nog wat gespoten. En veel van die bestrijdingsmiddelen komen in de sloten en het grondwater terecht.Vorig
  jaar was in het kanaal tegen over mijn huis tot twee maal toe vissterfte.
  De gemeente zelf komt ook nog geregeld langs om onkruid dood te spuiten,
  ondanks dat ik het onkruid met een mes uit de voegen van het trottoir
  verwijder. Dan kan je van de burger ook weinig anders verwachten.

 40. Terras en tegels kun je ook goed weg krijgen met schoonmaak azijn. Kun je ook met rugspuit of bloemengieter doen. Schoonmaakazijn is natuur product. Het hoeft dus ook niet altijd zo te zijn dat er in de rugspuit een bestrijdingsmiddel zit.

 41. als je een waterkoker ontkalkt dan kun je het water ook op het onkruid gooien gaat het ook dood ( het schoonmaak azijn of iets dergelijks wel weggooien riool )

  1. Bedankt voor uw reactie. Azijn is een goed alternatief. Hou er echter wel rekening mee dat dit ook slecht is voor uw planten en eventuele huisdieren. Zij kunnen hier slecht tegen.

 42. Fijn dat u mij bent tegengekomen, met mijn rugspuit druk in de weer om opkomend onkruid te bestrijden. De rugspuit was ‘gewoon’ gevuld met schoonmaakazijn. Twee keer spuiten en het is weg.

 43. Wat een antwoord op het onkruid verwijderen. Ik dacht: hier komt een goeie tip. En dan krijg je zo’n nietszeggend reactie. Het onkruid verwijderen met de hand.Dit weet toch iedereen?

 44. Wat ook effect heeft pluk genoeg jeuknetels doe dat in een emmer vang regen water op breng dit water aan de kook gooi het dan in de emmer bij de netels laat dit afkoelen tot een stinkend vloeibare drab giet vervolgens over de tegels het onkruid verbrand er door en is weg. Dit alles is natuurlijk van wat de natuur U bied. Dan hoef je geen water uit de kraan halen en bespaard dit heel veel. Succes allen.

  1. Bedankt voor uw reactie. Deze manier van onkruid verwijderen is inderdaad milieuvriendelijker. Een nadeel is alleen dat alle vegetatie wordt vernietigd.

 45. Geachte Heer. Ik zou willen dat ik uw manier van onkruid wieden voor elkaar kreeg. Ik ben alleenstaand. En 65 jaar. Bovendien chronisch ziek, waaronder ook spierzwakte valt. Dan krijg ik het niet voor elkaar om met een mesje de voegen tussen de tegels schoon te krijgen. Bovendien is mijn grasveld bezaaid met paardenbloemen. Mijn buurvrouw is ouder dan 80 jaar en wenst geen paardenbloem in haar tuin te krijgen. Nu heb ik onkruid wieder van HG gekocht. Is dit wel afbreekbaar? Wat raadt u mij aan. Mijn schoonzoon meende mijn tuin onderhoudsvriendelijk te maken, door gaasdoek, daarop grind en omheind met bielzen. Echter het onkruid groeit door het gaasdoek heen. Hoewel de wortels van de planten dan niet zo vast in de grond zitten.Al met al is het voor mij toch een te zwaar karwei. Daarom graag uw advies. Bij voorbaat hartelijk dank. Hoogachtend, Mevrouw A.P. van Es

 46. Ik ben hier volkomen mee eens, wij hebben ons schone drinkwater hard nodig.

  Schoon drinkwater. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar achter de schermen vraagt het veel zorg en inspanningen om het water schoon te houden. Draag daarom een steentje bij om onze bronnen voor drinkwater schoon te houden. Want wat er niet in komt, hoeft er immers niet uitgehaald te worden! Kies bijvoorbeeld voor biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Of verwijder het onkruid gewoon met de hand waarbij je de wortel zo goed mogelijk probeert mee te pakken. Dat is nog altijd de meest natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan. Heb je gelijk je lichaamsbeweging weer te pakken. En met een gerust gevoel neem je straks ook een slok uit je bidon…
  Gr.Fam. Dusseljee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *