Hebben we in 2040 nog voldoende en gezond drinkwater?

12-10-2016

29x602-drentse-a

Jaarlijks leveren we maar liefst 47 miljard liter drinkwater aan alle inwoners van de provincie Groningen. Daarvan is 40 miljard liter afkomstig uit de grond en zeven uit oppervlaktewater. Kunnen we in 2040 nog steeds voldoende en gezond water leveren? Vijf vragen en antwoorden over de toekomst van ons drinkwater.

Hoe ziet de toekomst van het Groningse drinkwater eruit?
Die lijkt gelukkig goed. We kunnen ook in 2040 nog voldoende en schoon drinkwater leveren aan alle inwoners van onze provincie. Een aandachtspunt is wel dat onze bronnen schoon blijven zodat het water betaalbaar blijft. Exclusief belastingen en vastrecht kost 1000 liter in onze provincie nu € 0,648. We zijn daarmee een van de goedkoopste drinkwaterbedrijven van Nederland. Dat houden we graag zo.

Wat komt er allemaal op ons af tot 2040?
De wereld is enorm in beweging. Het klimaat verandert, in onze provincie hebben we te maken met aardbevingen. De bevolking verandert, het platteland loopt steeds meer leeg. Daarnaast wordt de kwaliteit van de bodem en water bedreigd door gebruik van genees- en bestrijdingsmiddelen. Dat vraagt extra inspanning voor de bescherming van de grond, zodat de drinkwaterbronnen goed beschermd blijven in de toekomst en we het goed kunnen blijven zuiveren.

Hoe kan ik een steentje bijdragen aan een schone waterbron?
Omdat we een dichtbevolkt land zijn, wonen we feitelijk op ons eigen drinkwater. Belangrijk dus dat we duurzaam omgaan met onze ondergrond en de omgeving. Het zit ‘m vaak al in kleine dingen. Gebruik maken van natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin bijvoorbeeld. Een druppel gif kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van grondwater.  Grijp niet zomaar naar chemische middelen om onkruid te bestrijden. Deze komen terecht in het grondwater dat we als bron voor drinkwater gebruiken. Wees ook bewust van wat u door het toilet en de gootsteen spoelt.

Waar komt mijn water vandaan en hoeveel gebruik ik per dag?
We winnen water in Nietap, Onnen, De Groeve, De Punt en Sellingen. Daar zitten onze productiestations. Doe de postcodecheck om te bekijken waar uw water vandaan komt en wat hiervan de hardheid is. Gemiddeld verbruiken we 119 liter per dag. ‘Grootverbruikers’ zijn de douche (51,4 liter), toilet (33,8 liter) en de wasmachine (14,3 liter).

“Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit”. Wat wordt daarmee bedoeld?
Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan. Oppervlaktewater is kwetsbaarder dan grondwater omdat het makkelijker vervuild kan raken. Samen met overheden, natuurorganisaties, agrariërs en overige inwoners investeren we erin om verontreinigingen, bestrijdingsmiddelen en medicijnresten tot een minimum te beperken. Want, wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uit. Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu.

5 reacties

 1. Een indrukwekkende hoeveelheid !! En we vinden het maar heel gewoon, dat je het zo uit de kraan veilig kunt drinken. ( en water, gekocht in een flesje, is dus eigenlijk maar een vreemde hype ?).

 2. Fijn dat jullie ons zo zorgvuldig informeren.
  Graag wil ik een ervaring met jullie delen:
  Ik heb een eenpersoons huishouding. Veelal ben ik door de dag thuis.
  Het toilet spoel ik door met het gebruikte badwater. Ik ben een spaarzame doucher en toch kan ik een hele dag met het badwater de wc doorspoelen. Dit was voor mij een verrassing.
  Mijn motivatie komt voort uit de reiservaringen in India en Nepal.
  Altijd staat daar een emmer en maatkan klaar in de badkamer (Indisch douchen). (Drink)-water is daar zeer kostbaar.

 3. Hallo, wij als gezin zijn al jaren bezig met zo bewust mogelijk omgaan met het milieu. De gemeente Winsum doet niet aan het scheiden van afval en dergelijke. Wat mij vreselijk stoort is het feit dat de chemische producten voor de tuin en huishoudelijke doeleinden gewoon toegankelijk zijn. Het maakt mij heel erg boos dat ik meer betaal voor goede producten zoals toilet papier, wc reinigers en dat wij zuinig omgaan met water, dat andere dit ongestraft gewoon wel doen. Als het maar goedkoop en effectief is. Misschien dat u hier geen antwoorden op heeft maar wil dit wel even kwijt omdat ik nu al weet dat zoveel mensen echt niet begrijpen dat de toekomst er anders somber uitziet! B.v.d. voor het luchten van mijn hart.

  Met vriendelijke groeten,

  Daisy Berendes

 4. Ik ga 1 keer in de week onder de douche dat is meer als genoeg of men moet heel vuil werk doen dan ligt het anders maar als dat niet het geval is dan wast men alle goede vetten van ons lichaam. En dat is ook de oorzaak dat veel mensen gauw ziek zijn ik ben eigenlijk nooit ziek op een enkele verkoudheid na, Gebruik ook nooit medicijnen dus vervuil ik het water niet dan mag ik haast wel korting krijgen op mijn water geintje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *