Komt er op warme dagen nog water uit uw kraan?

27-07-2017

Even een zwembadje vullen, de tuin sproeien of verfrissend douchen. Op warme, droge dagen verbruiken we met zijn allen veel meer water. Tegelijkertijd is er in droge periodes minder water beschikbaar. Daarom riep Vitens haar Friese klanten vorige maand nog op minder water te gebruiken, omdat ze anders misschien niet kon garanderen dat er water uit de kraan bleef komen. Hoe zit dat bij het Waterbedrijf Groningen?

Is er genoeg water in Groningen?

Even een voorbeeld. Het is 19 juni, een mooie warme zomerdag. De huishoudens in de provincie Groningen gebruikten 160.000 kuub water, daar waar 130.000 kuub normaal is. Een stijging van maar liefst 23 procent. Toch riep Waterbedrijf Groningen haar klanten niet op om te stoppen met sproeien of korter te douchen.

Geen probleem

‘Ook tijdens lange warme en droge periodes komt er bij onze klanten water uit de kraan’, vertelt specialist Bedrijfsvoering Jacob Bolt. ‘Dat komt omdat wij het overgrote deel van ons water uit de grond halen en niet uit meren en plassen. Daar daalt het peil niet zo snel.’

Verkwist het niet

Dus wij kunnen in Groningen zoveel water gebruiken als we willen? Jacob schudt zijn hoofd. ‘Ook in Groningen is het goed om zorgvuldig met water om te gaan. Het is in Nederland vanzelfsprekend dat het uit de kraan komt, maar je moet het niet verkwisten. Water is van levensbelang.’

Een paar tips

In een gemiddeld zwembadje gaat al gauw zo’n 3 tot 4 kuub water. En de tuin eens goed sproeien? Dan ben je na een paar uur ook zo 2 tot 3 kuub verder. Wilt u wel lekker zwemmen en een mooie tuin, én toch bewust met water omgaan? Gebruik dan bijvoorbeeld het zwembadwater aan het einde van de dag om uw plantjes water te geven. En uw gazon heeft maar een keer per week een flinke hoeveelheid water nodig. Eén keer veel water (minimaal een halfuur sproeien) is beter dan elke dag een beetje. Check voor u uw tuin gaat beregenen nog even het weerbericht. Wordt er regen voorspeld? Dan kan de sproeier in de schuur blijven. En dat scheelt niet alleen water, ook werk!

15 reacties

 1. zit er nog steeds een spoortje chloor in het water? ik meen te proeven van wel. Een aantal jaren geleden kregen we een brief dat ivm vogelverontreinigingen voor de zuivering chloor was toegevoegd, maar ik heb nooit gelezen dat dat niet meer hoefd. Of heb ik dat gemist?

  1. In het verleden was dat inderdaad wel eens het geval, met name tijdens een strenge winterperiode. Omdat er dan meer vogels waaronder veel aalscholvers bij het mengbekken verblijven. Dit komt doordat het mengbekken – ook bij strenge vorst – altijd gedeeltelijk open blijft door de aanwezige stroming. Maar het chloreren passen we al ruim 10-11 jaar niet meer toe; we hebben hiervoor andere, extra zuiveringstappen ingebouwd. We passen kortom geen chloor toe in de zuivering oid. Geen enkel Nederlands waterbedrijf overigens.

 2. Is het mogelijk dat jullie de kalk voor grote gedeelte eruit kunnen halen met behulp van zo’n anti kalk systeem weet genoeg mensen die het hebben laten installeren bij diegene thuis zo iets zou er toch ook in het groot leverbaar zijn ?

  1. Het drinkwater -in de provincie Groningen- heeft een gemiddelde hardheid. Over hoe de hardheid van water tot stand komt kunt u hier meer lezen.

   De relatief hoge investeringskosten om ‘gemiddeld’ eventueel nog verder terug te brengen tot ‘zacht’ levert niet evenredig veel voordeel op voor de klant. Het verder ontharden levert daarnaast grote extra investeringen met zich mee die ook weer van invloed zijn op de drinkwaterprijs. Omdat het water in Groningen een gemiddelde hardheid heeft en ruimschoots voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen kiezen we ervoor om vooral te investeren in het verstevigen van de leveringszekerheid en het vergroten van de betrouwbaarheid.

   Indien u zelf veel kalkaanslag ervaart kan het ook raadzaam zijn om de te kijken naar de watertemperatuur-instelling van uw geiser/boiler/CV-ketel. Er is namelijk meer kalkafzetting bij hogere temperaturen. Op deze pagina kunt u nog meer (na)lezen over het gebruik van een onthardingsapparaat en uw eventuele overige/aanvullende vragen over hardheid/ontharding kunt u ook altijd stellen aan onze Inspecteur-collega’s.

 3. Mede afhankelijk van de zwaarte van de arbeid welke men verricht zou het in principe niet noodzakelijk zijn om -zoals velen gewend zijn-dagelijks te douchen. Normaliter zal men kunnen volstaan met een enkele douchebeurt per week., zonder een onfrisse figuur te worden. Wat een water kunnen we daarmee besparen!

  1. Dagelijks of wekelijks douchen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar iets minder vaak douchen en/of iets minder lang douchen per douchebeurt scheelt inderdaad water én ook energie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *