‘Mag ik een keertje extra langs start?’

17-03-2015

Ruth _Wisman_Waterbedrijf_GroningenWat is nu eigenlijk het verschil tussen een waterschap en een waterbedrijf?

Toen ik mijn studentenkamer voor mijn eerste woning verruilde, kreeg ik met allerlei administratieve zaken te maken die mij als student bespaard bleven. Zo werd ik ineens aangeslagen voor afvalstoffenheffing. Slik, voor dat bedrag had ik ook een week all-inclusive in de zon kunnen liggen… Toen ik vervolgens ook nog een nota van Hefpunt in de bus ontving, kreeg ik spontaan het gevoel alsof ik in een levend monopolyspel was beland. Mag ik een keertje extra langs start? En ondertussen rees bij mij de vraag waarom ik eigenlijk geld moet betalen aan Hefpunt. Ik betaal toch ook al aan het waterbedrijf? Wat is het verschil?

Wat doet het waterschap?

Inmiddels weet ik dat ik aan het waterschap geld betaal om het afvalwater te kunnen zuiveren. In de provincie Groningen innen de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s deze gelden via Hefpunt. Je weet wel, dat gebouw langs de A7 bij Hoogkerk met een rode stip aan de gevel. Met dat geld zorgt het waterschap er ook voor dat we droog en veilig achter de dijken wonen.

Wat doet het waterbedrijf?

De werkzaamheden van Waterbedrijf Groningen, waar ik nu werk, verschillen toch aanzienlijk met die van het waterschap. Mijn collega’s zorgen namelijk voor de levering van schoon en betrouwbaar drinkwater. Dag en nacht. Elke minuut. 24/7. En die geruisloze levering is eigenlijk heel bijzonder…

Want zonder dat ik erover nadenk gebruik ik dagelijks zo’n 120 liter water. Per kwartaal betaal ik hiervoor ongeveer 16 euro. Dat scheelt een slok op een borrel! En op het moment dat ik die borrel weer loos via mijn riolering, wordt dit afvalwater weer gezuiverd door het waterschap. Kortom, we zijn weer een ronde verder, waarbij ieder op zijn beurt weer aan zet is. Net als bij dat spelletje monopoly. Nu maar hopen dat ik elk rondje veel bezoekers in mijn straatje mag ontvangen, zodat ik de verwarring tussen beide bedrijven voor eens en altijd de wereld uit kan helpen.

Ruth Wisman
Communicatieadviseur bij Waterbedrijf Groningen

7 reacties

 1. vraag in Nov.Okt.Sept. Aug.wordt tweemaal Hefpunt geincasseerd eerste bedrag 14.22 tweede bedrag 16.53 beide van Hefpunt wat is het verschil?

 2. Goedenavond, Wij vragen ons af, wat de politiek met het waterschap te maken heeft.
  Heeft elke politieke partij een eigen zuiverings- en onderhoudsprogramma? Wij hebben een beetje het gevoel, dat er baantjes gezocht worden voor overbodige raadsleden, Kamerleden en wethouders. Dat is natuurlijk niet zo, maar toch….
  Vriendelijke groeten, Arend Flenter

  1. Bedankt voor uw reactie. Om uw vraag te beantwoorden lichten we graag eerst onze eigen rol nog iets toe. Waterbedrijf Groningen is verantwoordelijk voor de levering van drinkwater. We zuiveren hiervoor grond- en oppervlakte water tot schoon en betrouwbaar drinkwater en transporteren het naar uw huis. Hiervoor onderhouden we ook zo’n 4900 kilometer aan leidingen.

   Het werk van het waterschap staat hier los van, maar is ook voor ons allemaal van belang. Denk aan zuivering van rioolwater, bescherming tegen hoogwater en voldoende water bij droogte. Daarvoor worden werkzaamheden uitgevoerd zoals dijkverbeteringen en onderhoud van zuiveringsinstallaties.

   Relatie waterschap en politiek
   Elk waterschapsbestuur moet keuzes maken waaraan zij hun gelden, die u betaalt aan het waterschap via de waterschapsbelasting, besteden. Het bestuur bestaat grotendeels uit vertegenwoordigers van politieke partijen. Zo kiest de ene partij voor meer natuur, de andere zet meer de agrarische belangen voorop. Dit verklaart de relatie tussen de politiek en het waterschap.

 3. Hoi Ruth,
  Wat leuk om je op de site van het waterbedrijf Groningen tegen te komen.
  Met de foto erbij kan het niet missen. Dit is de Ruth die nog eens stage heeft gelopen bij het project de Vloot op koers aan het Kwinkenplein.
  Het heeft geholpen begrijp ik je bent in het water terecht gekomen en op koers gebleven.
  Doe de groeten aan je ouders
  Martien .

 4. goedenavond.,
  Leuk dat u ons op de hoogte houd van het wel en wee van ons drinkwater
  bedankt daarvoor.
  wist niet dat in onze regio het water zo hard was, dat verklaart dus ook de kalkvlekken
  op mijn auto na een wasbeurt, daarom gooi ik er altijd een emmer regenwater over, probleem opgelost.
  mvg. a.kuiper

  1. Bedankt voor uw reactie. Er bestaat inderdaad nog altijd verwarring over de hardheid van water. In de provincie Groningen is het water namelijk niet hard, maar variërend van zacht tot gemiddeld. Kalkaanslag (kalkafzetting) wordt daarbij overigens voornamelijk veroorzaakt door het water te verwarmen. Wanneer de temperatuur van uw geiser/boiler boven de 60°C komt, is de kans op kalkaanslag vele malen groter. U kunt controleren op welke temperatuur uw geiser/boiler staat afgesteld. Tussen de 55-60°C is voldoende.

   Maar regenwater gebruiken voor het wassen van uw auto is inderdaad een mooie oplossing. Of een emmertje lauw water om de echte vlekken weg te kunnen poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *