“Met onze tappunten helpen we mensen om gezonde keuzes te maken”

10-04-2018

Onze buitenkranen staan weer open en dat betekent dat er weer water uit onze outdoor tappunten stroomt! Inmiddels hebben we in de provincie Groningen 44 van dit soort gratis watertappunten aangelegd, 16 buiten en 28 binnen. Als het aan ons ligt, komt er de komende jaren nog een flink aantal bij.

Onze communicatieadviseur Tabitha Petter (39) is vanaf het eerste uur bij het tappuntproject betrokken: “Water drinken is hip. Waar je tien jaar geleden soms nog een beetje zielig werd aangekeken als je met je waterflesje aankwam, word je er nu juist om geprezen. Wat dat betreft hebben we de tijd mee. Steeds meer mensen kiezen in plaats van suikerhoudende drankjes voor het gezonde alternatief: kraanwater. Daar zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee. Hoe meer mensen we kunnen stimuleren om gezonde keuzes te maken, hoe beter. Onze tappunten helpen daarbij. En ze zijn nog duurzaam ook, omdat er heel wat plastic mee wordt bespaard.

 Het begon allemaal met de Groningse kunstmanifestatie Noorderzon, die jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekt. In 2009 benaderde de organisatie daarvan ons met de vraag of we op het festivalterrein een openbaar tappunt wilden maken. Dat idee paste perfect bij onze missie om kraanwater als gezonde dorstlesser te promoten. Dus monteerden we een kraan op een bord van twee meter hoog en sloten die aan op ons leidingnet in de buurt. De actie bleek een enorme hit; bezoekers kwamen massaal gratis water tappen. Sindsdien sponsoren we jaarlijks twintig à vijfentwintig locale evenementen met een tijdelijk tappunt, van de 4Mijl en de Tocht om de Noord tot Koningsdag en het Bevrijdingsfestival.

Het succes smaakte naar meer. Dat vond ook de gemeente Groningen. In het kader van ‘een gezonde stad’ besloot die om ons in 2011 het eerste permanente openbare tappunt te laten plaatsen. Het kwam op de Ubbo Emmiussingel, vlakbij het Groninger Museum, op de doorgaande route van het station naar de binnenstad. De plek bleek perfect gekozen; met 11.000 liter per jaar wordt dat tappunt nog altijd het meest gebruikt.

Behalve in de stad Groningen hebben we sindsdien op verschillende andere plekken tappunten aangelegd, waaronder in Haren, Zuidhorn, Winsum en Stadskanaal. Als het aan de provincie ligt, komen daar dit jaar nog flink wat locaties bij. Samen bekijken we namelijk of we ook tappunten kunnen gaan creëren op plekken waar reizigers overstappen, bijvoorbeeld van de auto op de bus of van de bus op de trein. Daarmee zou het totale aantal kunnen verdrievoudigen.

De tappuntkaart breidt zich dus steeds verder uit. Sinds 2016 trouwens ook van buiten naar binnen. Meerdere onderwijsinstellingen hebben inmiddels eigen tappunten, van de Vensterschool Selwerd-Paddepoel-Tuinwijk tot de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Extra leuk: de binnentaps — in de vorm van een kunststof blikje met een uitsparing om je beker of flesje in te zetten — zijn ontworpen door twee studenten.

Kortom, samen maken we Groningen steeds gezonder. Geweldig om daar een bijdrage aan te leveren. Des te meer omdat ik uit eerste hand weet wat een verschil water voor je gezondheid kan maken. Als tiener had ik veel last van huidproblemen. Nadat ik onder andere suiker radicaal uit mijn dieet had geschrapt, verdwenen die als sneeuw voor de zon. Tegenwoordig drink ik bijna alleen nog maar water. Al dan niet uit een van onze eigen tappunten.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *