Nederlands drinkwater staat er goed op

11-04-2016

Nederlands drinkwater is van uitstekende kwaliteit. Dat is gebleken uit onderzoek dat het wetenschappelijke blad Science onlangs deed. Ons water werd daarin vergeleken met dat in Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Jasper Tomesen, hoofd van de afdeling drinkwater bij Waterbedrijf Groningen, legt uit.

foto jasper

Waarom scoort het Nederlandse drinkwater zo goed?
“Allereerst moet ons drinkwater voldoen aan zeer strenge eisen die de drinkwaterwet stelt. Ook wordt het water dat we uit de natuur winnen, zorgvuldig en effectief gezuiverd. Dit betekent trouwens niet dat we achterover kunnen leunen. Voor de toekomst is het van groot belang dat we met z’n allen zuinig zijn op onze bronnen.”

Kraanwater staat stevig genesteld in de nieuwe ‘Schijf van Vijf’, die het Voedingscentrum onlangs presenteerde. Waarom is dat?
“Genoeg drinken is belangrijk om gezond te blijven. Kraanwater is puur natuur en bevat geen calorieën, in tegenstelling tot koffie of thee met suiker, vruchtensap of frisdrank. Het is supergezond en de kwaliteit wordt streng gecontroleerd. Als je water drinkt, tap het dan uit de kraan. Een liter water uit de kraan is 3000 keer goedkoper en duurzamer dan een fles water die je koopt bij een tankstation of in de winkel.”

Wat kunnen Groningers doen om een steentje bij te dragen aan de kwaliteit van drinkwater?
“Het is van groot belang dat we met z’n allen de natuur schoon houden, ook voor de toekomst. Het zit ‘m vaak al in kleine dingen. Gebruik maken van natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin bijvoorbeeld. Een druppel gif kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van grondwater. Of een regenton aanschaffen waarmee je kraanwater bespaart. Bewust omgaan met je kranen in huis is belangrijk. Water lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet.”

18 reacties

 1. HG doet wat het belooft..
  We willen allemaal dat het milieu bespaard blijft van allerlei bederfelijke stoffen. Hoe gaan we hier aan meedoen.? Juist, door niet dit soort middelen te gebruiken. Wat doen we om dit te stoppen.

  1. Er ligt voor ons allemaal een belangrijke rol weggelegd om de natuur en milieu schoon te houden. De politiek heeft gelukkig ook aandacht voor (beperking van) gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom ook ons bericht in de nieuwsbrief met tips voor een duurzame en milieuvriendelijke onkruidbestrijding.

 2. Hoe zit het dan met medicatieresten in het drinkwater. Overal wordt afgeraden om Nederlands kraanwater te drinken, omdat er nog teveel medicijnresten in zouden zitten, die moeilijk eruit te filteren zijn. Ik heb geen zin om dit in mijn lichaam te krijgen. Maar hoe zit het nou echt. Ik wil graag eerlijk voorgelicht worden, het gaat hier wel om mijn gezondheid.

  1. Ons drinkwater is van goede kwaliteit, de drinkwaterwet stelt zeer strenge eisen aan zuivering van water. U kunt het gewoon drinken, zoals ook in het artikel beschreven staat. Helaas komen ook wij heel soms resten van medicijnen tegen in het water dat we winnen. Vanzelfsprekend zuiveren we deze resten eruit met geavanceerde zuiveringstechnieken zodat u ons water prima kunt gebruiken. Het is uiteraard wel een aandachtspunt, in de drinkwatersector, de politiek en bij andere overheden, om het tegen te gaan. Want voorkomen is beter dan genezen.

 3. Ik heb geen tuin van mezelf. het is een tuin van mijn verhuurder. en dat beetje wat langs de muur tussen de tegels groeit dat haal ik weg met zo een staalbezem.

 4. kraanwater besparen doe ik al jaren…helaas wordt dat niet “beloond” door jullie als waterbedrijf, want jullie houden het vastrecht hoog, waardoor mijn waterprijs uit is gekomen op ruim 2,5 euro per m3….heb hier al vaker mails over gestuurd naar jullie als waterbedrijf…dus nogmaals: als jullie willen dat mensen water besparen, moet je dat stimuleren door het vastrecht te verlagen en de waterprijs iets te verhogen….dan worden mensen als ik beloond ipv “gestraft”…..alleen schrijven over een regenton is praten voor de bühne!

  1. Geheel mee eens, ook met een bijstandsuitkering blijf je uitleggen dat je daar echt woont maar aan waterbesparing doet.Ook kan dat anders geregelt worden.Straf voor besparing is uit de tijd.Minder dan 50 kuub is verdacht, ik zou zeggen meer dan 50 kuub ook…Zowiso raar dat de gemeente zo je meterstanden op kan vragen…

 5. Hoe wordt ons drinkwater gezuiverd? Filters, UV of andere technieken? Wat voor water wordt er als input gebruikt bij het zuiveringsproces? Grondwater, oppervlakte water of anders?

 6. Akkerbouwers zaaien in het najaar een gewas als groenbemester. In het voorjaar wordt dit voor het ploegen doodgespoten.
  Als een druppel gif al gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het drinkwater, lijken me de gevolgen hiervan enorm.

 7. Graag een reactie van uw kant,

  Mijn vrouw moet al jaren Bar le duc water drinken, anders krijgt ze zuurbranden, zins kort moet het ook al voor het kook gebruikt worden, ander krijgt ze zuurbranden, zelfs als we het water filteren met Katadyn Pocket Filter, dan nog krijgt ze er zuurbranden van het leidingwater.
  Kunt u ons vertellen wat er dan loos is??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *