Advies: spreid watergebruik

18-07-2018

Update 29 augustus

De weersverwachting voor de komende tijd is dat de temperaturen weer gaan stijgen, maar gelukkig is er ondertussen ook weer wat water uit de lucht komen vallen. Al met al zijn er op dit moment minder grote pieken in het waterverbruik. Toch blijft Code Blauw nog van kracht. Minder watergebruik is niet alleen beter voor de bedrijfsvoering, het is duurzamer en het helpt, waar nodig, de (grond)watervoorraden te herstellen, wat weer goed is voor natuur en onze landbouw.

—————————————————————————————-

Aanhoudende warmte zorgt voor piekbelasting waterleiding

Door de aanhoudende warmte en droogte wordt er beduidend meer kraanwater gebruikt dan gebruikelijk. Soms wel 35% meer. Dat kunnen we prima aan, qua hoeveelheid, maar niet als iedereen tegelijk vraagt om extra water. Dan kan de druk wegvallen en komt er minder water uit de kraan. Of vallen apparaten als de cv ketel, wasmachine of hydrofoor uit.

verbruik stad (bron: rtv noord)

verbruik ommeland (bron: rtv noord)

Wat kunt u doen? 
Vermijd niet noodzakelijk watergebruik tijdens spitsuur, tussen 07.00-.09.00 en 18.00-22.00 uur.
Dus liever het gebruik van de (af)wasmachine uitstellen, geen bad maar douche, kort douchen, de tuin alleen als het donker is bewateren, het zwembadje liefst ook later op de avond (bij)vullen,  en het autowassen met spons en emmer ipv de tuinslang gebruiken. Of stel het indien mogelijk uit totdat de droge periode voorbij is.

Wat doen wij?
Onze spui-werkzaamheden stellen we voorlopig uit. Spuien wil zeggen dat water onder hoge snelheid door het leidingnet wordt gestuurd. De in het water voorkomende natuurlijke stoffen zoals mangaan en ijzer stromen zo vanuit de leidingen, via een brandkraan, naar de dichtstbijzijnde waterafvoer. Daarvoor is best veel water nodig.

Uiteraard voeren we wel echt noodzakelijke werkzaamheden aan de waterleiding uit. Als er een storing is bijvoorbeeld. Samen komen we zo zonder problemen de warme en droge zomerdagen door.

Wist u dat
• De afgelopen dagen zagen we een extra verbruik in de provincie van 3 miljoen liter: vergelijkbaar met het vullen van 60.000 baden.
• In de stad Groningen was het extra verbruik 400.000 liter
• Gemiddeld gebruiken we op ‘normale’ dagen 121 liter per dag. Het meeste daarvan gaat op aan douchen en het doorspoelen van de wc.