Bijna alles is van water

26-02-2018

Bij water denkt u ongetwijfeld aan de heldere, lekkere vloeistof die bij u uit de kraan komt. Waarmee u wast, doucht, kookt en de afwas doet. Misschien denkt u ook wel aan regen, aan rivieren en aan zee. Maar u denkt waarschijnlijk niet aan shampoo, tandpasta, kaas of bier. En toch is water ook van die producten een voornaam bestanddeel!

Het is eigenlijk zo logisch als wat: er bestaat geen drank ter wereld waarin geen water zit. Bier, frisdrank, vruchtensap, wijn, sterke drank, melk: het is eerst en vooral water. Het leuke is wel dat op elk etiket keurig vermeld staat wat er allemaal in zit, met de hoeveelheid van elk ingrediënt. Maar van water wordt hooguit aangegeven dát het erin zit, maar nooit hoeveel het is. Dat heeft een commercieel begrijpelijke reden: de consument zou misschien de prijs van bier wat hoog gaan vinden als er op het etiket staat dat het voor veruit het grootste gedeelte uit water bestaat.

Groeien
Van alle groenten en vruchten is het vanzelfsprekend dat ze – soms wel tot 95%! – water bevatten. Ze nemen immers water op tijdens de groei en zouden het niet tot consumptieproduct brengen als ze niet voldoende water krijgen. Het hoge watergehalte van bijvoorbeeld tomaat, komkommer en meloen is ook precies een van de redenen waarom ze zo gezond zijn: als je dit soort groenten en fruit eet, krijg je veel water binnen en weinig calorieën. Eten wordt zo tegelijkertijd water drinken.

Véél water
Niet alleen zit er veel water in zo ongeveer alles, er is ook véél water nodig om een product te maken. Een bierbrouwer heeft per flesje bier wel 4 tot 7 flesjes water nodig. Gewoon hetzelfde water dat bij u uit de kraan komt. Het zit niet alleen in het bier, het is ook nodig om leidingen te spoelen en om flesjes en kratten schoon te maken. Voor de productie van 1 kilogram koffie is 20.000 liter water nodig, om een liter melk te maken 2000 liter en zelfs de productie van 1 kilo graan vergt nog altijd 1000 liter water. Zonder water groeit er kortom helemaal niks!