Check de hoofdkraan!

19-11-2018

Het kan vriezen en het kan dooien. Maar altijd is het slim om te weten of de hoofdkraan het doet. Omdat u die nodig heeft om de waterleiding in huis af te sluiten. Als u een nieuwe mengkraan plaatst bijvoorbeeld. De CV vervangt of een nieuwe keuken plaatst. Of als het vriest….Als de leiding gesprongen of kapot gevroren is en de hoofdkraan werkt niet, blijft het water gewoon doorstromen.

Geknapte leiding en lek watermeter

Geknapte leiding

Waar vindt u de hoofdkraan?
De hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnenkomt, meestal vlak voor uw watermeter. U vindt de watermeter in de meterput bij de voor- of achterdeur, in de meterkast of in de kelder.

Hoe controleert u de hoofdkraan?
Zorg ervoor dat alle apparaten die water gebruiken, zoals wasmachine of vaatwasser, uit staat.
Draai de hoofdkraan dicht.

Heeft de hoofdkraan bij de watermeter een hendel?
Draai dan de hendel vóór de watermeter een kwartslag naar u toe. De kraan staat dicht als de hendel haaks op de waterleiding staat.

hendel (groen)

Heeft de hoofdkraan een rode, zwarte of blauwe draaiknop?
Draai dan de knop rechtsom (met de klok mee) dicht. De knop of hendel moet met de hand te bedienen zijn. Gebruik dus geen gereedschap of smeermiddelen.

Draai vervolgens aftapkraantje (vlak na de watermeter) open.

aftapkraantje (blauw)

Is er geen aftapkraantje, of is deze moeilijk bereikbaar? Gebruik dan de keukenkraan.
Laat wat water weglopen en vang dit indien nodig op. Als er na een tijdje geen water meer uit de kraan komt, betekent dit dat de hoofdkraan goed sluit.
Draai het aftapkraantje of de keukenkraan weer dicht.
Draai de hoofdkraan weer open.

Werkt uw hoofdkraan niet goed of helemaal niet?
Neemt u in dat geval contact op met onze afdeling Technische Klantenservice via telefoonnummer 3 688 688. Wij maken dan samen met u een afspraak om de hoofdkraan gratis te repareren.