Gecombineerde werkzaamheden in en rondom Noorderbinnensingel van start

27-03-2015

Donderdag 13 april 2015 gaan Waterbedrijf Groningen en Enexis aan de slag met de vervanging van de water-, gas- en elektriciteitsleidingen in en rondom de Noorderbinnensingel. De gemeente Groningen gaat op dinsdag 7 april van start met de vervanging van het hoofdriool aan de Noorderbinnensingel en de Werfstraat.

De straten waar de leidingen en kabels voor water, gas en elektriciteit worden vervangen, zijn:

  • Noorderbinnensingel
  • Werfstraat
  • Grote Appelstraat en Kleine Appelstraat
  • Grote Kruisstraat en Kleine Kruisstraat
  • Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat ten noorden van de kruising met de Grote en Kleine Kruisstraat
  • Nieuwe Boteringestraat (aan de kant van de even huisnummers)

Alleen aan de Noorderbinnensingel en de Werfstraat wordt ook aan het hoofdriool gewerkt (hiervoor geldt dat niet tegelijk op dezelfde plek gewerkt wordt aan de riolering en aan het vervangen van gas-, water- en elektriciteitsleidingen).

Waarom vervangen van de waterleiding?

Waterbedrijf Groningen streeft naar een constante en duurzame kwaliteit van het drinkwater. Om dat water bij de klant thuis te krijgen, is een goed werkend leidingstelsel van groot belang. Veel waterleidingen in stad en provincie zijn van gietijzer, een uitstekend en duurzaam materiaal voor het transport van drinkwater. Onderzoek toont echter aan dat de gietijzeren buizen in de loop van de jaren langzaam maar zeker dichtgroeien. Dat gebeurt door mineralen in het water, die zich hechten aan de binnenkant van de buis en op den duur een goede doorstroom van drinkwater bemoeilijken. Om die reden vervangt Waterbedrijf Groningen stapsgewijs de bestaande gietijzeren oude leidingen door kunststof (PVC) leidingen.

De nieuwe kunststof leidingen hebben minder onderhoud nodig. Dat betekent voor de klant dus minder vaak overlast bij het schoonspoelen, met soms een kans op ‘troebel water’ uit de kraan. Dat ontstaat wanneer ijzerdeeltjes, die aan de binnenkant van de buis zijn gehecht, bij veranderingen in de stroomrichting van het drinkwater los kunnen raken en uit de kraan kunnen komen. En dat is vervelend voor bijvoorbeeld het wasgoed.Troebel water is niet schadelijk voor de gezondheid. Met het nieuwe leidingnetwerk kan Waterbedrijf Groningen een optimale kwaliteit garanderen met minder kans op troebel water.

Wat gaan bewoners hier van merken?

Bij vervanging van leidingen probeert Waterbedrijf Groningen het werk zoveel mogelijk te combineren met andere partijen, zoals in dit geval met Enexis. Zo hoeft een straat maar één keer opengebroken te worden. Voor het vervangen van de water-, gas- en elektriciteitsleidingen wordt een smalle sleuf in het trottoir gemaakt. Tijdens het vervangen van de waterleiding, kan de drinkwaterlevering soms worden onderbroken. Bewoners worden hiervan minimaal twee dagen van te voren op de hoogte gebracht (met een kaartje in de bus). Tijdens de werkzaamheden kan er troebel water uit de kraan komen.

Bouwkeet

Tijdens de werkzaamheden staat een bouwkeet aan de Noorderbinnensingel nabij nr. 61. Hier kunnen bewoners vanaf 16 april elke donderdag van 11.00 – 12.30 uur meer informatie krijgen over het werk. De directievoerder van de gemeente is dan aanwezig om vragen te beantwoorden.

Waterbedrijf_Groningen_werkzaamheden_leidingnet