Gestuurde boring Foxhol in het nieuws

08-03-2017

Vanwege het uitdiepen van het Winschoterdiep zijn Waterbedrijf Groningen en Enexis Netbeheer in januari 2017 gezamenlijk gestart met werkzaamheden aan het water- en elektriciteitsnet in en rondom Foxhol. Onderdeel van de werkzaamheden is een horizontaal gestuurde boring die vandaag (woensdag 8 maart) plaats vond. Altijd weer een mooie operatie om te zien.

RTV Noord deed verslag

Veslaggever Sven Jach van RTV Noord deed verslag van de boring en interviewde hiervoor projectleider Ben Papilaja van Waterbedrijf Groningen. Via ‘Edwin op Noord’ rond 5.27 minuut hoor je Ben uitleg geven.

Aanleiding werkzaamheden

Het Winschoterdiep wordt momenteel tussen Zuidbroek en Winschoten uitgediept. Op een aantal locaties moeten hierdoor elektriciteitskabels van Enexis Netbeheer en een waterleiding van Waterbedrijf Groningen met een horizontaal gestuurde boring vervangen worden. Doen we dit niet dan bestaat de kans dat kabels en/of leidingen te ondiep in de bodem komen te liggen die dan weer door bijvoorbeeld de binnenvaart beschadigd kunnen raken.

Wat is een horizontaal gestuurde boring?

Een horizontaal gestuurde boring houdt in dat leidingen en/of kabels door de grond worden getrokken zonder dat er opengraafwerk aan te pas komt. Zo’n boring is vrij uniek omdat dit alleen wordt toegepast als een betreffende leiding onder een rivier, kanaal, park of grote (spoor)weg komt te liggen. Woensdag 8 maart werd een 330 meter lange leiding met twee grote telekranen de lucht in gehesen en vervolgens onder het Winschoterdiep doorgetrokken. Een spektakel om te zien.

Unieke samenwerking

Waterbedrijf Groningen en Enexis Netbeheer hebben voor deze klus de handen in één geslagen. In plaats van de werkzaamheden afzonderlijk uit te voeren, doen we dit nu gecombineerd. Een voordeel voor de omgeving (minder overlast) en efficiënter voor beide bedrijven.