Jongeren adviseren watersector op jeugdwatercongres

01-06-2015

Werken in de wereld van water leuk? Zeker! Maar daar kom je pas achter als je er echt mee in aanraking komt. En dat is precies waarom diverse partijen samen het jeugdwatercongres hebben bedacht. Jongeren gaan aan de slag met een concrete wateropdracht en presenteren vervolgens hun adviezen aan de watersector tijdens het jeugdwatercongres. En tussen de presentaties door kunnen ze met diverse (water)bedrijven en opleidingen kennismaken, zo ook met Waterbedrijf Groningen en WMD.

Concrete opdracht, wel zo leuk!
De leerlingen hebben de afgelopen tijd gewerkt aan een wateropdracht van een echte opdrachtgever: de provincies  Groningen en Drenthe en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Reest en Wieden. De door hun bedachte oplossingen en uitgewerkte maquettes en adviezen met betrekking tot duurzaam waterbeheer gaan ze vrijdag 5 juni 2015 presenteren aan de opdrachtgevers, de genodigden en de overige leerlingen.  Er zijn prijzen van een vakjury, bestaande uit bestuurders, en van het publiek. De deelnemende scholen zijn: Praedinius Gymnasium (Groningen), Werkman college (Groningen), Roelf van Echten Technasium (Hoogeveen), Nassaucollege (Beilen), Nassaucollege (Assen), RSG De Borgen (Leek).

Krachtenbundeling zet watersector op de kaart
Het jeugdwatercongres komt uit de koker van IVN Noord, de provincies Groningen en Drenthe en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en Reest en Wieden. Een gezamenlijk initiatief waarmee ze zich inzetten voor toekomstig talent in de watersector. Het blijft immers belangrijk om jongeren kennis te laten maken met het werk van de watersector en jongeren te interesseren voor een beroep in de watersector. De jongeren van nu zijn wellicht de werknemers en collega’s van morgen.

Het jeugdwatercongres maakt zichtbaar wat er via de website www.xploreyourworld.nl/WaterXploreLab geboden wordt aan het onderwijs. Deze website biedt onderwijs lesmateriaal, projecten en excursies rondom het thema duurzaam waterbeheer.

Waterbedrijf Groningen en WMD op jeugdwatercongres
En dat is ook precies waarom Waterbedrijf Groningen en WMD samen meedoen aan het jeugdwatercongres met o.a. een smaaktest en waterkwiz. Om de leerlingen op een aansprekende manier te interesseren voor een baan of studie in de richting van techniek/water.