Kan je water wel/niet vaker koken?

28-07-2015

Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie. Is dit juist of toch gewoon een broodje aapverhaal?

Er gaan berichten de ronde waarin wordt beweerd dat opnieuw gekookt water zeer gevaarlijk kan zijn. …De vluchtige verbindingen zouden zich omzetten in gassen, waardoor het water gaat stomen. Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…

Ook wij van Waterbedrijf Groningen wisten het antwoord niet 100% zeker en legden de vraag daarom voor aan een inhoudsdeskundige, waterlaboratorium collega Harm de Kleine van WLN in Glimmen.

Kook het water gerust meer dan eens

“Ik kan mensen gerust stellen, want dit is echt een onzin verhaal”, zegt Harm de Kleine. “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”