Kan peper zwemmen?

30-04-2018

We genieten allemaal dagelijks van water. Bij het kopje thee, kop koffie of als we onder de douche staan. Maar van water kun je ook iets leren. Bijvoorbeeld over hoe sterk water is, over oppervlaktespanning of over het drijfvermogen. Er zijn voor kinderen genoeg leuke proefjes met water te doen. Hieronder lees je een voorbeeld. Uitvoeren op eigen risico!

Kan peper zwemmen?
Normaal gesproken gebruik je peper om je eten pittig te maken. Maar je kunt peper ook gebruiken voor proefjes. Wist je bijvoorbeeld dat peper heel hard kan zwemmen? Voor dit proefje heb je nodig: peper, water, een diep bord en afwasmiddel. En zo doe je het: spoel het bord goed af met water. Doe een laagje water in het bord. Doe een beetje peper op je hand. Strooi voorzichtig uit je hand een laagje peper op het water. Zie je wat er gebeurt?

Niet gelijk spieken….scroll nog wat verder naar beneden voor de uitleg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitleg: Water bestaat uit kleine deeltjes: moleculen. Aan de bovenkant van het water liggen de moleculen stil tegen elkaar aan en vormen ze een sterke laag, oppervlaktespanning genoemd. Als je afwasmiddel in het midden doet verbreek je de oppervlaktespanning in het midden, de peperkorreltjes worden heel snel naar de zijkant getrokken. Hier zorgt de oppervlaktespanning ervoor dat de moleculen snel naar de rand getrokken worden. Door de peper op het water kun je dit goed zien.