“Klimaattop? In Groningen doen we het gewoon!”

27-10-2016

waterbedrijf start project Hoogezand o.a pallet verwarming zwembad en gemmentehuis Foto: Duncan Wijting

Woensdag 26 oktober werd het Warmtenet Hoogezand-Sappemeer officieel in gebruik genomen. Sportcentrum De Kalkwijck en Het Kielzog krijgen vanaf november 2016 duurzame energie aangeleverd uit het Warmtenet in Hoogezand-Sappemeer.

Waterbedrijf Groningen Duurzaam exploiteert het Warmtenet. We hebben de leidingen aangelegd, waarin water circuleert dat verwarmd wordt door houtpelletkachels. Het Sportcentrum De Kalkwijck en Het Kielzog (theater en de bibliotheek) zijn de eerste gebruikers.

Ambities
Tijdens de bijeenkomst werd ook een intentieverklaring ondertekend om nog eens meer dan 1000 extra woningen in Hoogezand duurzaam te verwarmen, middels restwarmte van het bedrijf Eska. Deze is ondertekend door de gemeente, provincie, Eska en de woningcorporaties Steelande en Lefier.

Actieve bijdrage aan energietransitie
Directeur Riksta Zwart (op de foto boven links) is erg content met deze mijlpalen. “Dat deze bijeenkomst stond gepland tijdens de klimaattop, moest natuurlijk zo zijn. In Den Haag wordt er deze dagen volop over gepraat, en dat is goed. In Hoogezand-Sappemeer laten we vandaag gewoon zien dat we het in de praktijk gewoon doen! Een mooi moment voor alle partijen die graag willen samenwerken om de transitie van fossiele naar duurzame energie verder in gang te zetten.”