Kraanwater in de schijnwerpers

08-07-2016

Niet alledaags: een kijkje kunnen nemen achter de schermen op een drinkwaterlocatie… Maar het kón zaterdag 2 juli. Ons ‘pompstation’ Onnen deed deze dag haar deuren wijd open voor alle belangstellenden!

Beleef, ontdek en ervaar!
We gaven deze dag onze geheimen prijs over wat er zoal bij komt kijken om 24/7 betrouwbaar water uit de kraan te laten stromen. Maar dat was niet alles. Bij lange na niet! Want Onnen was speciaal hiervoor in zomerse sferen gestoken en oogde als een kleintje festival met diverse leuke activiteiten op het gebied van water en natuur. Zo kon je bijvoorbeeld zien hoe snel en vakkundig onze kampioenfitters een aanboring op de hoofdleiding kunnen maken maar je kon het vervolgens ook zelf proberen. En hoe lastig kan het zijn om een dienstkraan onder druk dicht te draaien…?? Gestoken in een waterdichte overall kon jong en oud het eens proberen. Verder gaven collega’s van WLN toelichting op de kwaliteitsbewaking op ons drinkwater, van bron tot tap, maar  je ook zelf met chemie aan de slag en bijvoorbeeld zelf badzout maken.

Water vol leven!
Schoon water is niet alleen voor ons eigen drinkwater van groot belang, maar ook voor al het leven in het water. Maar wat leeft er zoal in de sloot? Je kon dit ontdekken tijdens de slootexcursies van IVN. En de echter natuurliefhebber maakte gretig gebruik van de unieke gelegenheid om een wandelexcursies door de Onnerpolder te krijgen van Het Groninger Landschap. Naast dit alles kon je er gewoon ook lekker vertoeven en genieten van een lekkere versnapering of een verfrissend watertje. Kortom, de bezoekers konden hier uren verpozen en van alles beleven, ontdekken en ervaren.

Dopperfles voor échte waterkenners
En natuurlijk ontbrak ook de “smaaktest flessenwater/kraanwater: proef jij het verschil?” deze dag niet. Hij blijft lastig… Net als de vragen van de Waterkwiz. Toch zaten er ook juiste inzendingen bij en onder deze hebben we inmiddels vijf prijswinnaars getrokken. We wensen de winnaars veel plezier met deze duurzame waterfles! De prijs is per post toegestuurd aan:  S. Linden, Haren
L. van Grieken, Eelde, T. Dijkstra, Groningen, Nara, Onnen en  Eline, Haren