Kraanwater intrigeert tijdens de Future Talent Experience beurs

21-04-2015

Het weekend van 10 &11 april stond in het teken van de Future Talent Experience beurs. Een nieuw meerdaags belevenisevenement voor jongeren vanaf 10 jaar in de Martiniplaza.

Ontdek en benut je talent, daar draaide het allemaal om. Zowel bedrijven, als onderwijsinstellingen gaven jongeren een kijkje in de keuken van hun bedrijf. Door te zien, doen en te beleven kregen de jongeren de mogelijkheid hun talent en interesses ontdekken.

De geheimen van kraanwater
De doe-het-zelf opzet viel goed bij de jongeren. Bij onze fitterijopstelling kon je zelf aan de slag gaan om een aansluiting op de hoofdleiding aan te leggen. Ook de monteursbus had z’n aantrekkingskracht. Vaak tot ieders verbazing bleek de smaaktest nog best lastig. Niet iedereen kon het verschil tussen flessenwater en kraanwater goed proeven. Ook de waterquiz was toch nog iets moeilijker dan in eerste instantie gedacht.

En de winnaars zijn..
Uit alle goede inzendingen hebben we inmiddels tien winnaars getrokken die een Dopperfles gewonnen hebben. Met deze duurzame waterfles kun je altijd en overal een verfrissend watertje tappen; kraanwater als duurzame dorstlesser!

S. Geersing, Groningen
T. Veenhuis, Appingedam
J. Prins, Assen
J. Vriese, Scheemda
R. van der Aa, Mussel
R. Huisman, Bedum
E. Timmermans, Rolde
S. Huizinga, Zuidlaren
J. Postema, Groningen
C. de Vries, Groningen

We wensen alle winnaars veel plezier met hun Dopperfles! Deze zijn inmiddels per post naar jullie toegestuurd.

Nog even de antwoorden op de quiz
1. Hoeveel kosten 1000 glazen kraanwater
Voor gemiddeld € 0,30 krijg je in Nederland maar liefst 200 liter kraanwater. Dat zijn zo’n 1.000 glazen. Kraanwater is dus helemaal niet duur. Om lekker en zuiver kraanwater te kunnen produceren en bij jou aan huis te kunnen leveren, moeten de drinkwaterbedrijven flink wat werk verzetten en veel kosten maken. 

2. Met welke tip bespaar je het meeste water?
De douche is de grootste waterverbruiker in huis. We zien het watergebruik van de douche verder toenemen naar 51,4 liter per douchebeurt. Je kunt dan ook structureel het meest besparen door korter te douchen. Tips: (1) Gebruik een waterbesparende douchekop (gebruikt max 7 liter per minuut i.p.v. een gewone douchekop die 12,5 liter per minuut verbruikt. (2) Stap een minuut eerder onder de douche vandaan. Bespaart water én energie!

3. Hoeveel liter water gebruik je per dag?
Uit het meest recente onderzoek ‘Watergebruik thuis 2013’ blijkt dat we gemiddeld dagelijks 119 liter water gebruiken.

4. Wat is er niet toegevoegd aan kraanwater?
Chloor in het drinkwater? Welnee! In Nederland vindt de zuivering plaats door middel van de modernste technieken, UV-licht bijvoorbeeld. Er wordt daarbij geen gebruik gemaakt van chloor, wat in andere (Europese) landen vaak nog wel het geval is. En dat proef je.