Last van een rammelende waterleiding?

07-02-2018

In sommige huizen hoor je het aan de waterleiding als de wasmachine draait. Ze ‘rammelen’, of je hoort ineens een ‘klap’. Kan dat kwaad? En valt er wat aan te doen?

Geluidsoverlast door waterslag in de binnen-installatie is inderdaad een vervelend probleem. Maar er is wel wat aan te doen. Met een waterslagdemper. Dat is een soort expansievaatje dat aan de leiding wordt gemonteerd en dat de drukverschillen die de waterslag veroorzaken, voor een deel compenseert. Let wel: de waterslagdemper mag niet worden geplaatst in een warmwatersysteem! Het apparaat is te koop bij een watertechnisch installateur. Controleer echter ook of de leidingen met voldoende beugels aan de muur zijn bevestigd. Het advies is om één beugel om de 75 tot 100 centimeter te plaatsen.

Maar er is ook nog een andere oplossing, en die is helemaal gratis.  Je kan de kraan van de wasmachine een klein beetje dichtdraaien. Weliswaar duurt het dan iets langer voordat de wasmachine gevuld is, maar je bent wel af van het hinderlijke geluid.