Nieuwe waterleiding onder de N33 door

27-01-2017

Waterbedrijf Groningen legt momenteel een nieuwe leiding aan onder de N33 door, ter hoogte van de Drieborghweg in Veendam. De stalen leiding van 300 meter met een doorsnede van 500 mm wordt door de firma Bam Infra via een horizontaal gestuurde boring aangelegd.

Al in een eerder stadium werden de stalen leidingdelen van telkens 16 meter aan elkaar gelast als voorbereiding op de aanleg. De gestuurde boring stond vervolgens in januari gepland. Dankzij deze techniek kan een leiding worden aangelegd zonder graafwerk. En wordt zodoende ook veel toegepast bij de aanleg van leidingen onder bijvoorbeeld rivieren, kanalen, dijken en autowegen.

Koning Winter werkte goed mee
Heel even spande het er om: kan het wel doorgaan? Want bij te lage temperaturen moest het werk worden gestaakt. Gelukkig werkte Koning Winter goed mee; de temperatuur zakte niet nóg verder onder nul. Het werk kon ondanks de snijdende kou gewoon doorgaan. In diverse etappes werd er een steeds grotere diameter boorgang gemaakt, waarna de leiding ondergronds kon worden getrokken. Grote telescoop(hijs)kranen hielden hierbij de leiding, over de volle lengte van 300 meter, in een bepaalde bocht. Hierdoor kon de leiding in één vloeiende beweging ondergronds worden gebracht. Een mooi gezicht: het felle rood van alle werktuigen staken mooi af tegen het winterse landschap en leverde mooie winterse plaatjes op!

Vervelend: kans op troebel water
De nieuwe leiding wordt in de komende periode aangesloten op het bestaande leidingnet. Vervolgens wordt het nieuwe leidingdeel nog goed doorgespoeld en wordt de waterkwaliteit gecontroleerd. Pas nadat ook de watermonsters zijn goedgekeurd nemen we de leiding echt in gebruik.

Door de werkzaamheden hebben inwoners in Zuidwending, Nieuwe Pekela e.o. een kleine kans op troebel water van 31 januari tot en met 10 februari, en dan met name tijdens ochtend- en avonduren 06:30-09:00 uur en 17:00-19:30 uur.
Lees hier meer over troebel water >>