Rijksuniversiteit Groningen opent kraanwaterpunten

11-01-2017

Vijftien nieuwe drinkwaterpunten werden dinsdag 10 januari 2017 door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Waterbedrijf Groningen geopend. Een prachtige mijlpaal waardoor studenten en medewerkers van de RUG een flesjes gratis kunnen vullen bij een schoon en hip drinkwaterpunt. Een initiatief waarmee plastic en CO2 wordt bespaard en het drinken van een gezonde dorstlesser gestimuleerd.

Aanleiding

Op initiatief van de Taskforce Green University is in 2016 in samenwerking met onder andere Waterbedrijf Groningen een project gestart om watertappunten in alle gebouwen van de RUG te installeren. Aanleiding van het project is de behoefte van medewerkers en studenten aan:
• een hygiënische plek voor het bijvullen van een flesje
• een drinkwatervoorziening in de buurt van eetgelegenheden van de RUG
Door de installatie van watertappunten in de gebouwen van de RUG wordt een directe bijdrage geleverd aan zowel het welzijn van studenten en medewerkers als aan het verminderen van de plastic soep in de oceanen en daarmee ook aan de duurzame ambities van de universiteit. Op dit moment zijn 10 van de 15 watertappunten geïnstalleerd.

Vanwaar de samenwerking met Waterbedrijf Groningen?

Waterbedrijf Groningen maakt zich hard voor kraanwater als duurzame dorstlesser. Vandaar dat je op verschillende momenten en locaties onze watertappunten tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het tappunt bij het Groninger Museum of bij evenementen als Noorderzon of de 4Mijl. In april 2016 zijn we met een nieuw soort tappunt gestart. Een initiatief dat aansluit bij de groeiende vraag naar duurzame en gezonde alternatieven in kantines van scholen, bibliotheken of andere openbare gelegenheden. Het eerste exemplaar is geïnstalleerd in de Vensterschool in Selwerd, waar leerlingen veelvuldig gebruik maken van het drinkwaterpunt voor ze gaan sporten. Het nieuwe tappunt is eigenlijk niets anders dan een kraan met een afvoer in de vorm van een blikje. Heel simpel en daardoor laag in aanschafkosten en geen onderhoud. Waterbedrijf Groningen is trots dat de RUG de eerste universiteit is die het drinkwaterpunt in haar gebouwen installeert. Waterbedrijf Groningen verwacht dat er in 2017 meer onderwijsinstellingen zullen volgen.