Smaaktest tijdens Jeugdwatercongres 2016

28-06-2016

JWC smaaktestVrijdag 17 juni was Waterbedrijf Groningen aanwezig op het Jeugdwatercongres in het provinciehuis Drenthe in Assen. Ruim 150 leerlingen hadden een concrete wateropdracht uitgewerkt en presenteerden hun adviezen deze ochtend aan de diverse opdrachtgevers en de vakjury.

Smaaktest … best nog wel lastig!
Tussen de presentaties door konden de leerlingen met diverse (water)bedrijven en opleidingen kennismaken. Wij daagden ze uit met de smaaktest flessenwater/kraanwater: proef jij het verschil? De leerlingen deden enthousiast mee, ervan overtuigd dat ze de twee watertjes van elkaar konden onderscheiden….

Maar nee, de meesten proefden nagenoeg geen verschil en de uitslag was net zo vaak goed als fout. En dat terwijl het verschil in prijs zo groot is. Je betaalt een slordige € 1,50 voor 1000 liter drinkwater, en dat komt dan ook nog eens gewoon overal uit de kraan. Het is dus eigenlijk veel slimmer om water uit de kraan te drinken in plaats van water uit een fles(je) te kopen.

Winnaars van de waterkwiz
Door vervolgens ook nog mee te doen met de Waterkwiz maakten de leerlingen kans op een eigen Dopper waterfles. Ook dit bleek best nog lastig, zo bleek uit de vele antwoorden. Uit de juiste inzendingen hebben we inmiddels vier prijswinnaars getrokken.

En de winnaars zijn..
L. Vegter, Uithuizen
J. Otten, Pesse
I. Broersema, Groningen
N. van den Berg, Zuidlaren

We wensen alle winnaars veel plezier met deze duurzame waterfles! De prijs wordt per post toegestuurd.

Hieronder nog even de vragen mét antwoorden

1. Wat betaal je voor 1000 glazen kraanwater?
Voor gemiddeld € 0,30 krijg je in Nederland maar liefst 200 liter kraanwater. Dat zijn zo’n 1.000 glazen. Kraanwater is dus helemaal niet duur. Om lekker en zuiver kraanwater te kunnen produceren en bij jou aan huis te kunnen leveren, moeten de drinkwaterbedrijven flink wat werk verzetten en veel kosten maken.

2. Hoeveel dagen kan je lichaam zonder water?
Als mens kun je zeker 30 dagen zonder eten, zonder water houd je het uiterlijk vier dagen vol.

3. Wat wordt niet aan kraanwater toegevoegd?
Chloor in het drinkwater? Welnee! In Nederland vindt de zuivering plaats door middel van de modernste technieken, UV-licht bijvoorbeeld. Er wordt daarbij geen gebruikgemaakt van chloor, wat in andere (Europese) landen vaak nog wel het geval is. En dat proef je.

4. Hoeveel liter water gebruik je per dag?
Uit het meest recente onderzoek ‘Watergebruik thuis 2013’ blijkt dat we gemiddeld dagelijks 119 liter water gebruiken.