Sportcomplex ‘De Beemden’ duurzaam verwarmd

22-01-2015

Met een ‘massale plons’ van een groot aantal basisschoolkinderen in zwembad ‘De Beemden’ wordt de vernieuwde verwarming op basis van restwarmte en de luchtbehandeling van het sportcomplex officieel in gebruik genomen. Het startsein daarvoor wordt gegeven door Jan Willem van de Kolk (wethouder sport gemeente Bedum), Riksta Zwart (directeur Waterbedrijf Groningen) en Stoffer Jan Haan (voorzitter Stichting Zwembad ‘De Beemden’). Ruim 100 kinderen vieren de ingebruikname op vrijdag 23 januari 2015 in het zwembad met tal van sportieve activiteiten. Het sportcomplex, bestaande uit een sporthal en zwembad, maakt gebruik van warmte die vrijkomt bij het productieproces van de nabijgelegen vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina. Deze warmte wordt nu ingezet voor deze duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Waterbedrijf Groningen en de gemeente Bedum hebben in samenwerking met verschillende partijen dit project gerealiseerd.

Afname energiegebruik

In 2013 besloot de raad van de gemeente Bedum de verouderde installaties van het sportcomplex te vervangen. De raad verkoos een duurzame oplossing. Waterbedrijf Groningen zal de levering van duurzame warmte voor de komende 15 jaar verzorgen. Het waterbedrijf neemt daarbij ook een deel van het beheer en onderhoud van de installaties voor eigen rekening. Door het gebruik van een warmtepomp en de inzet van restwarmte vanuit het productieproces van FrieslandCampina neemt het energiegebruik voor ‘De Beemden’ fors af. Als gevolg daarvan daalt ook de CO2-emissie aanzienlijk.

De gemeente stelde voor de vervanging en overige werkzaamheden voor ‘De Beemden’ in totaal € 674.000,- beschikbaar. In dit bedrag is ook de investering van de afdekking voor het buitenbad van ‘De Beemden’ meegenomen. De aanpassingen in de verwarmingsinstallatie voor de sporthal, aanpassing en vernieuwing van de luchtbehandelingsinstallaties en nieuwe meet- en regelapparatuur zijn daarvan ook bekostigd.