Stad maakt zich sterk voor gezond gewicht

19-04-2016

Donderdag 21 april opent wethouder Mattias Gijsbertsen samen met Waterbedrijf Groningen twee nieuwe watertappunten. Het is de start van een negen maanden durende Drink Watercampagne in de wijk Selwerd. De campagne is bedoeld om het groeiende probleem van overgewicht onder jongeren een halt toe te roepen.

tappunt

Suikerhoudende dranken blijken een van de grootste boosdoeners te zijn bij het ontstaan van overgewicht. Veel ouders/verzorgers hebben niet door dat ook in verpakte vruchtensappen en yoghurtdrinks vaak wel zes suikerklontjes per glas zitten. Veel kinderen zijn zodanig gewend geraakt aan de zoete smaken dat ze kraanwater niet eens meer lekker vinden.

Groningen Fit

Het bijzondere is dat de campagne voor een groot deel in de wijk Selwerd zelf is vormgegeven. Onder de noemer Groningen Fit doet bijna iedereen mee, die in de wijk met jongeren en hun ouders in aanraking komt: scholen, sportverenigingen en zorgprofessionals, maar ook ondernemers, Healthy Ageing Network, UMCG, Hanzehogeschool en Waterbedrijf Groningen.

Het is juist deze integrale aanpak waarvan veel verwacht wordt. Deskundigen zien overgewicht als een gedragsvraagstuk dat alleen is te beïnvloeden als de hele sociale omgeving meewerkt. De aanpak is afgestemd met het landelijke initiatief JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) waar de gemeente sinds november 2014 bij is aangesloten.

Opening

De opening van de watertappunten in Selwerd vindt donderdag 21 april plaats bij Vensterschool aan de Eikenlaan. De komende periode worden ook enkele andere openbare waterpunten geopend in de stad, onder meer in Kardinge en bij de Cruijff Courts in de Oosterparkwijk en Corpus den Hoorn.