Studenten Noorderpoort op werkbezoek bij gestuurde boring

08-09-2016

Als je een gestuurde boring zo dicht op een school doet, waar ook leerlingen een studie volgen in een technische richting dan laat je ze natuurlijk graag kennis maken met het échte werk in uitvoering!

Zodoende gaan scholieren van het Noorderpoortcollege aan de Muntinglaan vandaag en morgen op werkbezoek bij de gestuurde boring die bij hun letterlijk voor de deur wordt uitgevoerd. Een mooie kans om de leerlingen meer te vertellen over, maar vooral ook om ze te laten zien: hoe werkt nou precies een zo’n gestuurde boring?

Van algemeen (ARZ) tot specifiek de techniek (gestuurde boring)
In de klas werd er eerst aandacht besteed aan waarom er diverse kabels en leidingen moeten worden verlegd en werd er even een blik geworpen hoe de toekomstige nieuwe zuidelijke ring er uit komt te zien. Maar de les draaide natuurlijk vooral om het werk in uitvoering, over de verschillende werktechnieken waarmee je de leidingen kunt verleggen: open graafwerk, doorpersing en de HDD (gestuurde) boring en wat hier zoal bij komt kijken. Daarbij werd ook toegelicht welke beroepen en disciplines er zoal (wereldwijd) mogelijk zijn. Daarna was er nog extra aandacht voor de techniek van de gestuurde boring om vervolgens, verdeeld over twee groepen, bij het échte werk te gaan kijken waar ze de verschillende onderdelen en fases van het boren kregen te horen.

Ook ICT rol van betekenis
De leerlingen die vandaag en morgen meedoen aan het werkbezoek volgen een opleiding in de richting Engineering, Metaal/Werktuigbouwkunde en/of ICT. Dit laatste oogt wellicht vreemd in het rijtje maar de boorkop werkt computergestuurd, dus ook ICT heeft een belangrijk rol in deze klus.

Collega’s van morgen?
Het initiatief voor deze werkbezoeken kwam tot stand door de gezamenlijke opdrachtgevers die momenteel volop in uitvoering bezig zijn (ARZ, Gemeente Groningen, Enexis en Waterbedrijf Groningen) en werd mede mogelijk gemaakt door o.a. aannemer A. Hak. Om de jongen hun enthousiasme voor zijn/haar eigen gekozen (vak)opleiding verder aan te wakkeren, en wie weet… is een van de studenten die vandaag/morgen op werkbezoek mee gaat, over een paar jaar wel als collega bij een van genoemde partijen aan het werk.