Warme en droge zomer zorgde voor piekverbruik drinkwater

05-09-2018

Wat een mooie zomer hebben we (gehad). In De Bilt was het op 18 augustus om 11:20 uur 20,5 graden. Daarmee was de 100ste warme dag van 2018 een feit, en er zijn daarna nog een flink aantal warme dagen geweest. Gelukkig is het zo nu en dan ook wat gaan regenen. En dat was hard nodig, gezien de droogteperikelen in het land.

Ook Waterbedrijf Groningen had te maken met de gevolgen van droogte in combinatie met de warmte. Zo zorgde inklinkende grond voor meer leidingbreuken dan onder ‘normale’ omstandigheden. En omdat het zo warm was, werd er ook meer water gebruikt: dagelijks zo’n 3,5 miljoen liter meer dan tijdens gewone zomers. Dat leverde zo nu en dan drukproblemen op; er kwam minder water uit de kraan of douche.

We gaan nu richting herfst, maar dat wil niet zeggen dat de droogte zomaar voorbij is. Vanwege de extra watervraag hebben we meer grondwater moeten oppompen, en dat gaat uiteindelijk ten koste van de landbouw en natuur. Daarom blijven we aandacht vragen voor verantwoord watergebruik; het is duurzamer en het helpt, waar nodig, de (grond)watervoorraden te herstellen.

Meer weten over watertekorten en droogte? Kijk op het drinkwaterplaform

Een watertekort door droogte, hoe zit dat?