“Water als eenvoudige manier om overgewicht tegen te gaan”

06-07-2016

 foto artikel gezondheid

Eén op de zeven kinderen kampt met overgewicht. Een van de grootste oorzaken is dat kinderen steeds meer calorieën binnenkrijgen door zoete dranken. Een interview met kinderarts Gianni Bocca van het UMCG: “Water is een heel eenvoudige oplossing om overgewicht tegen te gaan.”

Waarom adviseert u ouders en hun kinderen om kraanwater te drinken?
Bocca: “Wat we constateren is dat kinderen steeds ongezonder leven. Belangrijkste oorzaken zijn dat ze minder bewegen en te veel calorieën binnenkrijgen. Ze drinken meer vruchtensappen en frisdranken. Daar zitten wel vitaminen in, maar ook veel calorieën. Wij adviseren ouders hun kinderen meer water te laten drinken. Het is een eenvoudige manier om overgewicht tegen te gaan. En dat geldt natuurlijk voor iedereen, niet alleen voor kinderen.”

Wat is er volgens u zo gezond aan water?
“Puur water is vrij van calorieën en koolhydraten. Daarnaast is het een gezonde dorstlesser en er zitten allerlei bouwstenen in die je lichaam nodig heeft, zoals mineralen. De grootste misvatting bestaat over het drinken van vers geperst fruit. Daar zitten de nodige vitaminen in, maar ouders beseffen vaak niet dat hier veel suiker in zit. Natuurlijk mag je af en toe wel zoete dranken drinken. Maar doe het niet teveel en het liefst een light drank.”

Gianni

Toch vinden kinderen dranken als ranja vaak lekkerder. Dat wordt een lastige klus!
“Dat kan inderdaad een behoorlijke uitdaging zijn, weet ik ook uit eigen ervaring. Toch kun je water drinken hipper maken door je kind bijvoorbeeld een stoere waterfles of beker mee te geven naar school. Of langzamerhand minder siroop in de ranja doen. Probeer het in kleine stapjes door het geleidelijk aan minder zoet te maken.”

Wat is volgens u de oplossing om meer bewustwording op gang te krijgen?
“Ik vind het opmerkelijk dat er op veel scholen nog steeds allerlei automaten staan die alleen snoep en zoete dranken aanbieden. Scholen, ziekenhuizen, sportverenigingen, waterbedrijven en alle openbare gebouwen hebben een verantwoordelijkheid om ook gezonde producten aan te bieden. Samen met gemeenten en de jeugdgezondheidszorg ligt hier een mooie taak om te werken aan een gezonde levensstijl voor kinderen.”

infographic-waterbedrijf-gezondheid