Van Wijnen sluit aan op Warmtenet Noordwest van WarmteStad

23-05-2016

Bijna 300 nieuwbouw-appartementen aangesloten

Na de Vensterschool Selwerd-Paddepoel-Tuinwijk en de VvE Moesstraat- Vindicatstraat is Van Wijnen de derde partij die een overeenkomst heeft gesloten met WarmteStad voor het afnemen van warmte.

De 284 nieuwbouw-appartementen in het studentencomplex aan de Zonnelaan worden aangesloten op het Warmtenet Noordwest. Dit is een – nog aan te leggen – warmtenet, gevoed door een geothermische bron (diepe aardwarmte). Warmtenet Noordwest is een project van WarmteStad, het duurzame energiebedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen.

In totaal moeten voor de eerste fase van het project zo’n 3.500 woningen op het warmtenet worden aangesloten. De vier grote woningbouwcorporaties in de stad en de RUG en Hanzehogeschool staan garant voor de rest van de warmte-afname in de eerste fase. Op 7 juni besluit de RvC van het Waterbedrijf over het project, de dag erna de gemeenteraad van Groningen. Voldoende afnemers zijn voorwaarde voor het slagen van dit initiatief, dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzaamheidsambities van de stad.

Van Wijnen bouwt dagelijks aan ruimte voor een beter leven waarin mensen fijn wonen, leren en werken. Duurzaamheid is daarin zeer belangrijk.
Campus Zonnelaan telt straks 284 studio’s voor studenten, voorzien van eigen keuken en badkamer. De realisatie nadert de oplevering. Naast de bijzondere architectuur en duurzaamheidsaspecten is de locatie, op een steenworp afstand van Zernike Campus en tien minuten fietsen naar het centrum Groningen, ideaal. Het is dan ook geen verrassing dat voor de studio’s een enorme belangstelling is.

Geothermie is een bewezen techniek, die in Europa al op veel plaatsen jarenlang wordt toegepast en waarbij diep onder de grond (3 km.) heet water wordt opgepompt. Dit hete water geeft zijn warmte af aan een warmtenetwerk en wordt daarna meteen weer teruggepompt in de grond. De warmte wordt door middel van het netwerk verder verspreid naar woningen, kantoren en bedrijven. Geothermie wordt in Nederland al op 14 plaatsen toegepast, met name door tuinders. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal geothermie wordt toegepast voor woningen.

aardwarmtesysteem_1000x750