Wordt Waterbedrijf Groningen wereldkampioen fitten?

31-05-2018

Het fitterijteam van Waterbedrijf Groningen is op dit moment regerend Nederlands kampioen fitten. En daarom mocht het onlangs meedoen aan de ‘Drilling and Tapping Contest’ in Birmingham. Daar zijn ze op een hele nette vijfde plek geëindigd. Maar het is nog niet voorbij: op 9 juni mogen ze de Nederlandse en Groningse eer verdedigen tijdens de wereldkampioenschappen ‘Pipe Tapping AWWA’ in de Verenigde Staten.

Fitterijwedstrijden zorgen voor behoud van vakmanschap
Om de twee jaar zijn er Nederlandse kampioenschappen fitten. Fitten houdt in dat buizen en leidingen op elkaar worden aangesloten. Dat is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van de monteurs van een waterbedrijf. Doel van de fitterijwedstrijden is verbinding met je collega’s waar je mee in het team zit en je collega’s in het land, aandacht voor techniek, en trots op en plezier in degelijk vakmanschap.

Winnaar competitie doet ook mee aan internationale kampioenschappen
Dit evenement  wordt in Amsterdam gehouden. Er doen teams mee van waterbedrijven uit heel Nederland. Het is elke keer weer spannend wie er gaat winnen, maar het gaat eigenlijk altijd tussen de teams van de waterbedrijven uit Groningen, Amsterdam en Brabant. Dat zijn de teams die op hoog niveau presteren. De winnaar mag zich Nederlands kampioen fitten noemen en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan zowel de Europese kampioenschappen in Birmingham, als aan het wereldkampioenschap in Las Vegas.

De spelregels
Een team moet in een zo kort mogelijke tijd het volgende tot stand te brengen: ‘het onder druk aanboren van een gietijzeren leiding met een diameter van 150 mm en het aanbrengen van een dienstkraan, samen met het maken van een PE-huisaansluiting met binnenleiding en watermeteropstelling’. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over, en wordt de tijd gestopt. Er worden strafseconden uitgedeeld als het werk niet volgens de wedstrijdvoorschriften is volbracht. Een voorbeeld van zo’n regel is dat gereedschappen en materialen voor de wedstrijdpoging geen onderling contact mogen hebben. Niet voldoen aan dit voorschrift levert een tijdstraf op van 30 seconden. Die seconden worden bij de eindtijd opgeteld. Het team met de snelste tijd wint de wedstrijd. Een team bestaat uit twee personen plus een coach. Teamleden moeten werken bij of voor een Nederlands waterbedrijf.

Internationaal
Omdat het team van Waterbedrijf Groningen op dit moment regerend Nederlands kampioen fitten is mochten ze meedoen aan de Drilling and Tapping Contest in Birmingham. Daar zijn ze op een hele nette vijfde plek geëindigd. Maar hier eindigen de wedstrijden voor de fitters van Waterbedrijf Groningen nog niet. Op 9 juni vertrekt de ploeg naar Las Vegas voor de wereldkampioenschappen Pipe Tapping AWWA in de Verenigde Staten. Wie weet mag de ploeg van Waterbedrijf Groningen zich dit jaar Wereldkampioen Fitting and Drilling 2018/2019 noemen.