Waterhardheid

Glas onder kraan web

De hardheid van het water heeft te maken met de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost.

Eigenlijk gaat het om twee verschillende stoffen: calcium (kalk) en magnesium. Deze stoffen bepalen samen de hardheid van het water.

Hard water ontstaat in de bodem

Voordat we van het van nature zachte regenwater uiteindelijk drinkwater maken, heeft het een lange weg afgelegd als rivier- of grondwater. Onderweg neemt het mineralen, zoals kalk, op uit de bodem. Als er in de bodem van het gebied dus veel calcium en magnesium voorkomt, zal het drinkwater van nature hard zijn.

Dat gehalte in de bodem is niet overal gelijk; de hardheid van het water verschilt dan ook van regio tot regio. Water met een hoge waterhardheid houdt geen gezondheidsrisico in, maar bemoeilijkt de werking van zepen en verwarmingselementen.

LabWLN01

Duitse graden

De hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (of in millimol; 1 mMol = 5,6° D). Hierbij wordt de volgende indeling gehanteerd:

0 tot  4 °D = zeer zacht
4 tot  8 °D  = zacht
8 tot 12 °D  = gemiddeld
12 tot 18 °D  = vrij hard
18 tot 30 °D  = hard

De hardheid van het drinkwater in de provincie Groningen varieert van 5,5 °D tot 12,5 °D. In de provincie Groningen is het niet nodig om het water verder te ontharden.

Hoe hard is mijn water?

Benieuwd naar de hardheid van het water dat bij u uit de kraan komt? Klik dan hier.