Spring naar inhoud Spring naar navigatie

In de tuin

Het zonnetje nodigt ons uit om te genieten van dit heerlijke weer. En bij regelmatig zon en minder regen, maken we automatisch meer gebruik van water uit de kraan om planten water te geven, straks de zwembadjes te vullen, de straat schoon te spuiten en nog heel veel meer. Maar hoe ga je met dit mooie weer slim en zuinig om met kraanwater? Wij geven tips en inspiratie.

Water uit de regenton

Een kwartier sproeien kost 100 liter water. Door een regenton neer te zetten en het hele jaar door te gebruiken, bespaar je drinkwater. En wist je dat de grond opharken en hakken even goed is als tweemaal sproeien? Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Eénmaal begonnen met water besparen werkt het heel aanstekelijk!

“Heel content zijn wij met de aanschaf van onze regenton. Het oude wijnvat vangt ruim 300 liter regenwater op. Geen half werk: daarom meteen een tuinpomp met slang erbij geregeld, om het water eruit te pompen, zodat we onze tuin kunnen besproeien of de auto wassen. Perfecte druk en besproeiing, alsof het is aangesloten op de waterleiding.”

Kies het juiste moment om te sproeien

Sproei wanneer de zon niet fel schijnt, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of juist laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en dan hebben planten er niet zo veel aan. Sproei zo dicht mogelijk bij de grond en bij de wortels van planten, daar hebben ze het water namelijk nodig. Gooi je al het water op de bladeren van de planten? Daar hebben ze niet zo veel aan. Bovendien verdampt een groot deel van het water dan voor het bij de wortels van de planten komt.

Op dagen met tropische temperaturen adviseren we overigens wel om extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

Planten ‘trainen’ om water langer vast te houden

Probeer planten steeds minder vaak water te geven. Totdat je het nog maar één keer per week hoeft te doen. Zo train je ze om water beter vast te houden en houden ze het langer vol in de zomerhitte straks. Deze methode werkt vooral goed bij planten die al wat langer in de tuin staan. Jonge plantjes hebben in het begin vaak nog wat vaker water nodig.

Voorkom uitdroging van de grond

Om de grond te beschermen tegen uitdroging helpt het om compost, houtsnippers of zelfs cacaodoppen te gebruiken. De stelregel is dat een bodem die op een natuurlijke manier is bedekt, vochtiger blijft.

Zwembadje in de tuin: hoe ga je slim om met al dit water?

Hoewel een zwembadje heerlijk verfrissend is op een warme zomerdag, willen we oproepen slim om te gaan met al dit water.

Let bij de keuze van een zwembadje bijvoorbeeld op de stevigheid. Wanneer het zwembad harde zijkanten heeft en er tegenaan geleund wordt, stroomt er makkelijk water uit. Kies het liefst voor een model met een flinke opblaasbare rand. Deze rand drijft als het ware op het water en zorgt ervoor dat het water niet zomaar uit het zwembad kan stromen. Plaats het zwembadje op een geschikte plek: onder of naast een boom is sneller kans op vuil water dan in een ‘vrije’ omgeving.

Hoe houd je het zwembadje schoon? Lees hier nog meer tips!

Leuk om te doen: waterspelletjes in de tuin!

Een hoop lol en verkoeling met waterspelletjes in de tuin! Een leuke activiteit voor kinderen met mooi weer.

 • Sponswringen: aan de ene kant van het veld staan twee volle emmers en aan de andere kant twee lege. Probeer via sponzen zoveel mogelijk water van de ene naar de andere kant te krijgen. De emmer waarin het meeste water zit heeft gewonnen!
 • Knikkers vissen: zet een grote bak met water op de grond en strooi hier knikkers in. Probeer zoveel mogelijk knikkers te pakken met je tenen.
 • Pingpong bal: voor dit spelletje heb je waterpistolen, pingpongballetjes en flessen water nodig. Leg de balletjes op de flessen en laat kinderen van een afstand de balletjes met een waterpistool van de flessen afschieten!
 • Restaurantje spelen: verdeel kinderen over twee teams en bouw een parcours op in de tuin. De kinderen van team 1 moeten om de beurt lopen met een dienblad waar bekertjes met water op staan. Het andere team maakt het de loper moeilijker door natte sponsen te gooien. Het groepje kinderen dat het meeste water weet over te brengen heeft gewonnen!
 • Waterballon piñata: span een lijntje in de tuin en maak hieraan een aantal gevulde waterballonnen vast. Om de beurt mogen de kinderen nu proberen de ballonnen kapot te slaan met een stok.
 • Water bowlen: vul een aantal flessen met water en zet ze neer in een driehoek, net als op de bowlingbaan. Om de beurt mogen de kinderen ‘bowlen’ met een waterpistool.

Inspiratie: watercocktails maken

Hoe fijn is een verfrissend drankje op een warme zomerdag? Onze tip: met vers fruit maak je  een heerlijk frisse versnapering voor zwoele zomerdagen (en eigenlijk elke andere dag). Wedden dat het water dan zo op is? In dit artikel delen wij recepten voor de meest frisse en gezonde watercocktails.

Gebruik de regenton

Slim omgaan met water in huis

Wil je ook weten hoe je slim kunt omgaan met water in huis? Bekijk onze tips en doe de watercheck!

Bekijk onze tips voor in huis
 • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
 • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
 • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
 • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
 • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
 • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

Wanneer een huis langer dan een week niet bewoond wordt, staat het water stil in de waterleiding. Dat is niet fris en komt de smaak niet ten goede.  Spoel direct bij thuiskomst uw drinkwaterleidingen goed door. Doe dit 1 minuut en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! En als u het water opvangt in emmer of teil, kunt u het ook nog eens gebruiken voor de planten, de tuin of het wassen van de ramen, de auto of caravan.

Op warme dagen adviseren we om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

Zo kunt u kraanwater besparen tijdens piekuren:

 • De tuin niet te sproeien
 • De auto niet te wassen
 • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
 • Geen zwembadjes te vullen
 • Een minuutje of twee korter douchen

Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

 

Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

 

Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

Het gaat economisch goed in Nederland. Daardoor zien we dat bedrijven meer water verbruiken, bijvoorbeeld om producten te maken, of omdat we zelf vaker naar spa’s gaan. Ook komen er elke dag 136 Nederlanders bij (bron: CBS) die weer elke dag 120 liter gebruiken. Daarnaast neemt het waterverbruik toe bij langdurige droogte en warmte, zoals afgelopen zomer. Toen werd er op een dag wel 140% verbruikt van wat er normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld om tuinen te sproeien of om een keer extra te douchen. Alles bij elkaar kan betekenen dat we in 2050, 25% meer water verbruiken dan nu. Dat is 100 miljard liter meer dan nu. En dat is niet houdbaar voor de toekomst.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.