Spring naar inhoud Spring naar navigatie

In huis

Slim omgaan met water is nodig, om ook de generaties na ons te voorzien van betrouwbaar én betaalbaar drinkwater. Staat u er wel eens bij stil hoeveel water u per dag verbruikt? U verbruikt dagelijks een grote hoeveelheid topkwaliteit drinkwater. Meer dan u denkt en meer dan nodig is. Kunt u zelf makkelijk iets doen? Zeker weten! Wij hebben een aantal praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt in huis.

Tip 1: Slim douchen

Wist u dat u met douchen ca. 8,5 liter water per minuut gebruikt? Gemiddeld douchen we 8 minuten. Dat betekent dus al snel 70 liter water per douchebeurt. Douche een minuutje of twee korter. Of zet de kraan even uit te tijdens het inzepen. Dat scheelt water én energie.

U kunt daarbij ook nog vele liters besparen door het installeren van een waterbesparende douchekop.

Dat kan wel een litertje minder!

Tip 2: Gebruik de bespaarknop op uw toilet

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer

Gebruik de bespaarknop op uw toilet

Check uw waterverbruik

Hoeveel water gebruikt u eigenlijk? Check hier of uw waterverbruik (globaal) overeenkomt met het landelijk gemiddelde.

Tip 3: Check uw waterverbruik

Tip 4: Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Als u de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, spoelt er zo 3 liter water door de gootsteen. Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Door de kraan dicht te draaien tijdens tandenpoetsen of scheren bespaart u enorme hoeveelheden water.

Tip 5: Vervang lekkende en druppelende kranen

Lekken zijn echte watervreters! U verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost wel duizenden liters per jaar. U kunt dus veel water besparen door lekkende kranen te vervangen.

Slim omgaan met water in de tuin

Wilt u ook weten hoe u slim kunt omgaan met water in de tuin? Lees onze tuintips, ideeën en inspiratie.

Bekijk onze tuintips

Dat zou betekenen dat we enorm moeten investeren in de infrastructuur, en dat er meer ruimte moet komen voor drinkwaterwinning. Maar Nederland is een druk en bedrijvig land, er is ook ruimte voor andere zaken nodig zoals landbouw, wonen of natuur. Het is daarnaast vrij eenvoudig om water te besparen, dus vanuit duurzaamheidsoogpunt is dat de beste oplossing. Dat we allemaal gewoon wat minder water verbruiken. En dat kan ook.

 • Met een spoelonderbreker verbruikt u 8000 liter minder water per jaar bij het doorspoelen van de wc. Een spoelonderbreking zit inmiddels op de meeste toiletten en u bespaart er 10 euro per jaar mee. Ook kunt u een toilet aanschaffen met een stortbak met zes in plaats van negen liter. Hiermee bespaart u maar liefst 23000 liter water per jaar!
 • Een andere eenvoudige methode om het watervolume van de spoelbak te verminderen: leg er een baksteen of een gevulde fles water in.
 • Doe de kraan dicht tijdens het inzepen bij het douchen en het handen wassen, en tijdens het scheren en tanden poetsen. Of schaf een sensorkraan aan. Dat kan op jaarbasis euro’s schelen.
 • U kunt op een heel eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw wastafelkaan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 10 euro per jaar.
 • Kies een spaardouchekop en geef de voorkeur aan een douche boven een bad. Een vol bad bevat ruim 100 liter water. Daarmee kunt u drie keer douchen, of zelfs 5 keer met een zuinige sproeikop.
 • Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche vandaan stapt, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water.
 • Een huishouden bespaart gemiddeld 8600 liter water per jaar door het installeren van een waterbesparende douchekop. Deze is al verkrijgbaar vanaf 9 euro en de kostenbesparing kan oplopen tot 53 euro per jaar.
 • Met een ‘zuinige douche’ verbruikt u tot wel 90% minder water, omdat het douchewater zich door middel van een ingebouwd recyclesysteem ter plekke hergebruikt.
 • Moet u lang wachten op warm water? Vang het koude water dan op om er andere dingen mee te doen.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

 • Waarschijnlijk een open deur voor vele mensen, maar koop zuinige wasmachines en vaatwassers.
 • U kunt op een hele eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw keukenkraan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 5 euro per jaar.
 • Doe geen halve wasjes: zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is.
 • Wie elke week twee wasmachinebeurten uitspaart, verbruikt jaarlijks ruim 6.000 liter water minder.

Let bij het aanschaffen van waterbesparende artikelen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet u zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.

De auto kan een grootverbruiker zijn als het om drinkwater gaat, zeker als hij iedere week wordt gewassen. De tuinslang werkt er zo 150 liter water doorheen voor de auto schoon is. Hetzelfde resultaat is te bereiken met een spons en vier emmers van tien liter water.

Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

 

Het gaat economisch goed in Nederland. Daardoor zien we dat bedrijven meer water verbruiken, bijvoorbeeld om producten te maken, of omdat we zelf vaker naar spa’s gaan. Ook komen er elke dag 136 Nederlanders bij (bron: CBS) die weer elke dag 120 liter gebruiken. Daarnaast neemt het waterverbruik toe bij langdurige droogte en warmte, zoals afgelopen zomer. Toen werd er op een dag wel 140% verbruikt van wat er normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld om tuinen te sproeien of om een keer extra te douchen. Alles bij elkaar kan betekenen dat we in 2050, 25% meer water verbruiken dan nu. Dat is 100 miljard liter meer dan nu. En dat is niet houdbaar voor de toekomst.

​Gemiddeld gebruiken we in Nederland 120 liter water per persoon per dag. In de provincie Groningen ligt dit wat lager, op 115 liter per persoon per dag. Dat zijn ongeveer 12 volle emmers. Natuurlijk hangt uw watergebruik af van uw persoonlijke leefgewoonten en woonsituatie.

Per dag gebruikt een Groninger 115 liter per dag, terwijl mensen denken dat ze gemiddeld 60 liter gebruiken. In hete dagen kan dit oplopen tot wel 150 liter per dag. Een kwartier de tuin sproeien met schoon drinkwater kost al gauw 100 liter. Als het kan, gebruik het liefst water uit een regenton om de tuin te onderhouden. En stel jezelf de vraag: is het per sé nodig om mijn tuin te sproeien? En zo ja in welke frequentie?

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.