Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Wordt de volgende crisis, een watercrisis?

We hebben de ene crisis nog niet achter de rug of anderen dienen zich alweer aan. Waar een paar maanden geleden de krantenkoppen niets anders communiceerden dan Corona, zag je een tijdje later niets anders dan berichten over droogte. Boeren die niet meer mochten sproeien, oproepen om geen zwembadjes te vullen en geen tuin te sproeien. Je zou er moedeloos van worden. Is het dan echt zo slecht met het water gesteld en verbruiken we zoveel meer dan jaren geleden? Kunnen we niet gewoon onze ogen sluiten? Het regent toch zo nu en dan?!

Vandaar de vraag: Waarom moeten we zuiniger omgaan met kostbaar drinkwater? Het stroomt toch nog steeds uit de kraan? Of wordt de volgende crisis, een watercrisis als we niets doen? Bekijk de film en ontdek wat ons te wachten staat.

Wordt de volgende crisis, een watercrisis als we niets doen? Bekijk de film en ontdek hoe het zit.

Zuinig op ons water. Helpt u mee?

Water is misschien niet duur, maar wel kostbaar. U kunt iedere dag uw steentje bijdragen door zuinig op ons water te zijn. Helpt u mee? We zetten de bespaartips uit de film nog eens op een rij en voor meer inspiratie kunt u de pagina Zuinig op ons water bekijken.

Wat kunt u doen op dagen met tropische temperaturen?

Op warme dagen met tropische temperaturen roepen we u op alleen noodzakelijk water te gebruiken tijdens de ochtend- (6-9) en avondspits (18-22). Noodzakelijk is bijvoorbeeld water voor consumptie, handen wassen, wc doorspoelen en kort douchen.

Het drinkwaterverbruik is bij warm meer hoger dan normaal. Logisch. Door samen alleen noodzakelijk water te gebruiken (tijdens de ochtend- en avondspits) zorgen we dat Groningers aan het einde van de leiding ook water houden.

Minder noodzakelijk tijdens de ochtend- en avondspits is bijvoorbeeld:
–       Tuin sproeien
–       Auto wassen
–       Zwembadje vullen
–       De (af)wasmachine laten draaien

Groningers bereid om water te besparen

Het overgrote deel (86%) van de Groningers is bereid meer water te besparen, zo blijkt uit recent onderzoek. ‘Dit is goed nieuws; zegt Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen, het is namelijk hard nodig’. Water is misschien niet duur, maar wel kostbaar en beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water staat onder druk.

Wat doet Waterbedrijf Groningen eigenlijk zelf?

We vragen u om te helpen, maar werken er uiteraard zelf ook iedere dag hard aan om voldoende water voor later behouden. We hebben hiervoor vijf routes bedacht die ons hierbij helpen.

Lees verder

Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

We doen minder onderhoudswerkzaamheden waarvoor veel water nodig is om bijvoorbeeld waterleidingen te spuien. Ook houden we kwetsbare klanten extra in de gaten als er bijvoorbeeld onverwacht een storing optreedt, zodat we nog sneller kunnen anticiperen op eventuele lekkages in leidingen.

Om voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen werkt Waterbedrijf Groningen aan de routekaart Watertransitie Groningen, waarin we aan de hand van vijf routes werken aan het het duurzaam veilig stellen van de drinkwatervoorziening in Groningen. Bekijk en download de routekaart.

Als regionaal geworteld bedrijf willen we actief bijdragen aan een Groningen waarin waterwinning, natuur, landbouw, economische ontwikkelingen en leefbaarheid elkaar niet in de weg zitten, maar juist versterken. Daarom bieden wij grootzakelijke klanten via onze industriewaterdochter North Water in plaats van drinkwater duurzame alternatieven aan. Daarnaast kijken we samen met deze klanten naar de mogelijkheden voor besparing en hergebruik van water.

Soms is het nodig de leidingen schoon te spoelen met ons eigen drinkwater. We noemen dat spuien. Dat ziet er misschien, zeker nu het zo warm is, uit als waterverspilling, maar dat is het zeker niet. Om de kwaliteit van het drinkwater hoog te houden is het belangrijk om de leidingen regelmatig schoon te spoelen. Het water wordt dan onder hoge snelheid door het leidingnet gestuurd. Soms horen we van klanten dat het lijkt alsof we ‘zomaar’ drinkwater weg laten lopen, maar dit komt dus vanwege het reinigen van de leiding en is noodzakelijk om betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren.

We krijgen ook wel eens de vraag of we het water niet kunnen opvangen en vervoeren naar open wateren zoals vijvers en sloten. Helaas is dit momenteel nog geen haalbare optie. Daar waar mogelijk spuien we het water standaard wel zelf zoveel mogelijk weg in bestaande open wateren als sloten.

Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van extreem watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.

 

Op warme dagen adviseren we om nog extra zuinig te zijn op ons water en dan met name het ‘niet-noodzakelijk watergebruik’ te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

Zo kunt u kraanwater besparen tijdens piekuren:

  • De tuin niet te sproeien
  • De auto niet te wassen
  • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of ‘s nachts
  • Geen zwembadjes te vullen
  • Een minuutje of twee korter douchen

Waterbedrijf Groningen heeft per productielocatie in de provincie Groningen een vergunning voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als we meer grondwater zouden gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is om die reden geen duurzame oplossing. Samen met de Provincie, Waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werken we aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarbij we het zoete water beter kunnen vasthouden en benutten. En we vragen onze klanten om verstandig en duurzaam met drinkwater om te gaan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.