Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

24/7 water

Zonder water geen leven. Dat zijn grote woorden. En daar houden wij in Groningen niet zo van. Toch moet het maar eens gezegd worden: alles begint met water.

Ons verhaal

Water is de bron van ons bestaan. Zonder water groeit er niets en bloeit er niets. Zonder water geen leven. Dat zijn grote woorden. En daar houden wij in Groningen niet zo van. Toch moet het maar eens gezegd worden: alles begint met water. En Waterbedrijf Groningen zorgt dat het er is. Overal en altijd. Zo belangrijk is onze taak in de samenleving.

Twee Friese huisartsen stonden aan de basis van het waterbedrijf. Simon Eduard Oudschans Dentz en Markus Jan Baart de la Faille richtten in 1879 NV De Groninger Waterleiding op. Waarom ze dat deden? Kort daarvoor was bekend geworden dat vervuild drinkwater – uit waterputten, kanalen of waterwagens – de belangrijkste oorzaak was voor ziektes als cholera, tyfus, diarree en dysenterie.

Al 140 jaar schoon water voor iedereen

Het even praktische als ambitieuze doel van de artsen – schoon water voor iedereen – is nog steeds het onze. Maar toch hebben we sinds 1879 een lange weg afgelegd. We weten meer over zuiveren en hygiëne; over winning en distributie. We hebben grotere, betere installaties. Meer klanten, andere klanten. We vullen niet alleen het glaasje van de consument, maar leveren ook ontelbare kubieke meters water aan grootverbruikers in de industrie. We voldoen aan strengere eisen. We zijn, kortom, groter, beter en professioneler geworden.

Onze rijke geschiedenis

Bijna niet voorstelbaar, maar in de vorige eeuw waren er mensen die protesteerden tegen de aansluiting op de waterleiding...

Lees verder

Water in de samenleving

Dat moet ook, want de eisen die de samenleving aan ons stelt zijn ingewikkelder geworden. Water raakt aan zóveel aspecten van de maatschappij. We kunnen niet meer volstaan met simpelweg zuiveren en leveren. We buigen ons nu ook over vraagstukken rond volksgezondheid, natuurbehoud, duurzaamheid, bestuur, ruimtelijke ordening, werkgelegenheid en innovatie.

Dat zijn vraagstukken die we niet in ons eentje kunnen oplossen, dus we zoeken steeds vaker de samenwerking met onze partners in de waterketen. En we gaan de grens over om schoon water beschikbaar te maken in verre gebieden waar dat niet vanzelfsprekend is.

24/7 water. Natuurlijk dichtbij

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.