Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Vanwege de overgang naar een nieuw systeem is ons klantportaal buiten gebruik en zijn wij minder goed bereikbaar. Mail ons via info@waterbedrijfgroningen.nl. Onze excuses voor het ongemak.

Werken over de grens

Iedereen ter wereld zou toegang moeten hebben tot schoon drinkwater. Vanuit deze missie hebben medewerkers van Waterbedrijf Groningen de mogelijkheid om voor korte of langere tijd in het buitenland te werken namens VEI, een initiatief van een aantal Nederlandse drinkwaterbedrijven.

De Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben in hun lange bestaan een schat aan expertise en ervaring opgebouwd. Expertise die ze ter beschikking stellen aan waterbedrijven in ontwikkelingslanden om deze sterker, gezonder en veerkrachtiger te maken. Met als doel: universele toegang tot schoon drinkwater.

Een bron van voldoening

Zingeving is een heel belangrijk motief voor collega’s om zich tijdelijk in te zetten voor projecten van drinkwaterbedrijven in bijvoorbeeld Azië en Afrika. Wie spreekt met één van de bijna 200 collega’s van de drinkwaterbedrijven in Nederland die per jaar afreizen naar alle uithoeken van de wereld ontdekt dat zo’n internationale ervaring veel kan betekenen voor je persoonlijke ontwikkeling. Collega’s uit allerlei vakgebieden worden gevraagd, denk daarbij aan techniek -variërend van procestechnoloog tot monteur-, maar ook hydrologie, marktonderzoek, beleidsontwikkeling, finance & control, HR en communicatie. Alle disciplines komen voorbij. Lees hieronder de ervaringen van onze collega’s.

Wim Klootsema in Mozambique

Wim Klootsema is Senior Engineer Leidingbouw bij Waterbedrijf Groningen: “In een land als Mozambique is niets vanzelfsprekend, je moet het vaak doen met wat er is. Wat niet wil zeggen dat je niets kunt doen. Integendeel, het zijn vaak kleine veranderingen die een grote impact hebben. Als er water uit het tappunt in het dorp komt, dan betekent dit voor de plaatselijke bevolking dat ze geen 10 of 20 km hoeven te lopen bij 30 + graden. In 2014 ging ik voor het eerst naar Mozambique, voor het AIAS Project van VEI en sindsdien ga ik daar ik drie keer per jaar, drie weken naar toe. Het project richt zich op kleine waterbedrijven met 10 tot 20 medewerkers, waar we een training geven van een week en dan doorreizen naar het volgende waterbedrijf. Naast ons vaste trainingsprogramma, zijn er altijd veel praktische vragen en problemen. Mijn expertise is distributie, maar de waterbedrijven zijn zo klein dat we van bron tot tap helpen met verbeteringen en of veranderingen. Ik zie echt een groot verschil tussen 2014 en nu, maar we zijn er nog niet. Het project gaat nog 5 jaar door en daar wil ik heel graag aan bijdragen. Daar doe ik het voor, dat de mensen toegang hebben tot schoon en betrouwbaar drinkwater.”

Lejanne Bosma in Myanmar

Lejanne werkt als HR-adviseur bij Waterbedrijf Groningen. Tijdens haar missie in Mandalay heeft ze het plaatselijke drinkwaterbedrijf geholpen met het maken van een professionaliseringslag: “ik heb in de eerste week interviews gehouden met alle leidinggevenden van WSD (Water and Sanitation Department) en daar kwamen veel punten in naar voren die ze graag veranderd willen zien. Zo bleek er behoefte aan meer scholing, eigen verantwoordelijkheid nemen en behoefte aan een leiderschap. Op basis daarvan hebben we besloten een leiderschapsprogramma te ontwikkelen. Ik heb zelf ook diverse trainingen gegeven. Dit was echt heel leuk om te doen!”

Werken aan de bron

Werken bij Waterbedrijf Groningen is voor ons een bron van inspiratie, energie en voldoening. Wil jij ook bij ons komen werken? Bekijk onze vacatures!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.